Gespot: actrice en psychiater in dialoog

Gespot: actrice en psychiater in dialoog

Gespot: actrice en psychiater in dialoog

Op opiniewebsite Joop is nu maandelijks een briefwisseling te lezen tussen actrice Mirjam Vriend en psychiater Bram Bakker. In hun dialoog wisselen de twee ervaringen en gedachten uit over de geestelijke gezondheidszorg, waar ook Mirjam inmiddels aardig bekend mee is geraakt. Afgelopen zondag verscheen het eerste deel: Wat als de psychiater zelf gek is?

In de eerste briefwisseling beschrijft Mirjam op luchtige en vermakelijke wijze een aantal van haar ‘mislukte’ ervaringen met verschillende therapeuten, en vraagt ze zich af of het toeval is dat ze tegen zoveel hulpverleners is aangelopen die zelf de nodige hulp konden gebruiken.

“Ooit had ik het idee dat therapeuten bij het openen van hun deur al konden zien dat ik gek was. Bovendien dacht ik dat ze zelf enorm stabiel en normaal waren, want hoe konden ze anders anderen helpen om stabiel en normaal te worden….. Deze veronderstelde vermogens intimideerden me. […] Ik voelde haarfijn aan wanneer in het proces hij of zij gaarne iets van een kentering wilde gaan zien. Nou, die leverde ik dan. Bij de laatste sessie schudde ik hem of haar stralend de hand, voor het eind van de straat hing mijn tong alweer op mijn schoenen”, vertelt Mirjam in haar brief.

Gaandeweg bleken die therapeuten lang niet allemaal zo stabiel te zijn als ze dacht. Een van de voorvallen die ze beschrijft:

‘”Ik word gestalkt door mijn therapeut’, vertrouwde een kennis mij een paar jaar geleden toe. ‘Ik word er gek van, hij denkt dat hij een vervangende vaderfiguur is. Belt continu, bemoeit zich zelfs met de seks met mijn man.’
‘Jeetje, wat vervelend, ga naar de mijne, die is heerlijk normaal’, zei ik.
Het bleek de mijne te zijn.”

“Misschien is het goed, Bram, dat de therapeut in mijn leven geleidelijk van zijn/haar voetstuk gevallen is. Misschien kan de lamme de blinde juist heel goed helpen. ‘Bij de loodgieter thuis lekt ook altijd de kraan’; zoiets. Toch leek het vaak meer op: ‘bij de loodgieter staat het huis ook altijd finaal onder water”, aldus de actrice.

Benieuwd naar de rest van Mirjams verhaal en de reactie van Bram Bakker? Lees hier de volledige dialoog op de website van Joop.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie