Gelukkig! Onze kinderen blijven ongelukkig!

Column Paul de Bruijn

Gelukkig! Onze kinderen blijven ongelukkig!

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Eerder schreef ik over hoe we onze kinderen in de lagereschoolleeftijd zoveel tekort deden. Totdat we leerden ze te voorzien van een Rugzakje en de orde op het schoolplein weer herstelden. Nu breekt ons het zweet wederom uit. Ze gaan nu naar de middelbare school en we weten niet zo goed hoe we dat nu weer moeten aanpakken. We krijgen alweer signalen dat we iets niet goed doen.

De kinderen waren de lagere school goed doorgekomen en we meldden ze aan als leerling op de middelbare school. Daar vond de eerste correctie genadeloos plaats. Het waren nu geen leerlingen meer, maar studenten. In onze tijd waren studenten mensen die naar de Universiteit, met hoofdletter, gingen. Maar dat is niet meer zo. Gelukkig was dit snel hersteld en hebben we daar geen verdere schade van ondervonden. Werden er ook niet meer op aangesproken. Vergeven en vergeten.

Na wat verdere ongemakkelijkheden achter de rug te hebben gehad, denken we nu dat we deze tijd wel gaan uitzingen. Waar we ons echter grote zorgen over maken is hoe zij in hun latere leven op professionele wijze ongelukkig kunnen blijven.

We hebben daar een studie van gemaakt en een heel programma omheen ontwikkeld. Zo leren we onze kinderen nu bijvoorbeeld al dat het belangrijk is om zo lang mogelijk kind te blijven en geen enkele verantwoordelijkheid te nemen voor wat dan ook. Om dit wat steviger fundament te geven, leren we ze ook om een passieve houding aan te nemen en te wachten op de buitenwereld om ze te faciliteren. We laten ze ook weten dat ze heel bijzonder zijn en dat ze maar hoeven te wachten tot de wereld dat ziet en (h)erkent. Ook moeten ze tenslotte alleen plannen maken die onhaalbaar zijn en zichzelf tot merk maken op Social Media en daar vooral lichtgeraakt en boos doen. Dat moeten voldoende ingrediënten zijn voor een gegarandeerd mislukt leven waar ze vervolgens ons de rest van hun leven de schuld van kunnen geven.

Vervolgens geven we ze op hun 21ste How To Be Miserable In Your Twenties: 40 Strategies To Fail At Adulting van Randy J. Paterson.

Worden het uiteindelijk toch gezonde, leuke, enthousiaste, blije maar vooral gelukkige mensen…

Geen reactie's

Geef een reactie