Darmen bepalen of je verzadigd bent na het kerstdiner

Darmen bepalen of je verzadigd bent na het kerstdiner

Darmen bepalen of je verzadigd bent na het kerstdiner

Met een overvloed aan eten tijdens de feestdagen, zullen een hoop mensen net even wat meer naar binnen schuiven dan ze normaal zouden doen. Hoewel de verleiding groot is om overal wat van te proeven, hebben velen achteraf toch ook weer een beetje spijt als ze met een overvol gevoel op de bank ploffen. Wetenschappers hebben recentelijk ontdekt dat niet alleen de maag bepaalt of we het gevoel hebben dat we vol zitten, maar dat vooral de darmen hier iets over te zeggen hebben.

Lange tijd werd gedacht dat een volle maag het signaal geeft om te stoppen met eten. Onderzoekers van de universiteit van San Francisco hebben onderzoek gedaan naar de zenuwen in het maagdarmkanaal, om te achterhalen waar het lichaam precies op reageert als er wordt besloten om niet verder te eten.

Zenuwen in de maag en darmen zijn via de nervus vagus verbonden met de hersenen, en geven informatie door over de inhoud van de spijsverteringsorganen. Maar welke zenuwen dan verantwoordelijk zijn voor het signaal dat je vol zit en moet stoppen met eten, was tot nu toe nog niet bekend. Omdat er wel duizenden zenuwen vanuit de maag en darmen op de nervus vagus uitkomen, was het lastig om onderscheid te maken tussen welke informatie afkomstig is van verschillende typen neuronen (zenuwcellen) in het spijsverteringskanaal.

Op de kaart gezet

De onderzoekers hebben daarom op anatomisch en moleculair niveau in kaart gebracht welk type neuronen zich waar bevinden in de maag en in de darmen. Vervolgens hebben ze in een experiment met muizen bestudeerd welke zenuwcellen na stimulatie welk gedrag veroorzaken. Zoals verwacht, zorgden neuronen die rek in de maag registreren ervoor dat de muizen stopten met eten. Tevens werd er verwacht dat neuronen in de darmen die op bepaalde hormonen reageren een vergelijkbaar effect zouden geven. Stimulatie van deze zenuwcellen had echter geen invloed op het eetgedrag van de muizen. Andere neuronen die rek in de darmen registreren, zorgden er daarentegen wel voor dat hongerige muizen hun eetlust verloren. Dit effect was nog sterker dan bij de zenuwcellen die reageren op rekkingen in de maag.

Luister naar je darmen

Voorheen dacht men dat rek-receptoren in de maag het volume waarnemen van het voedsel dat wordt ingenomen, en dat neuronen in de darmen aan de hand van hormonen de energiewaarde van het voedsel bepalen en die informatie gebruiken om het eetgedrag te reguleren. Nu blijken de darmen dus extra bepalend te zijn in het doorgeven van informatie en de aansturing van welke actie er ondernomen moet worden.

De nieuwe bevindingen kunnen bijvoorbeeld helpen in de strijd tegen obesitas. Hoe meer we weten over welke factoren het eetgedrag beïnvloeden, hoe beter daarop ingespeeld kan worden bij behandelingen. Eerder was het al bekend dat langzaam en met aandacht eten kan helpen om je sneller verzadigd te voelen. Het spijsverteringsstelsel heeft dan ook al meer tijd gehad om het voedsel verder te verwerken. Voor het kerstdiner kun je dus maar beter lekker de tijd nemen: dat is niet alleen gezelliger, maar ook nog eens beter voor je lichaam!

No Comments

Post A Comment