Campagne #ikbenOpen maakt mentale gezondheid bespreekbaar

Campagne #ikbenOpen maakt mentale gezondheid bespreekbaar

Campagne #ikbenOpen maakt mentale gezondheid bespreekbaar

Persbericht IkbenOpen – campagne woensdag 6 t/m 13 oktober 2021, rondom World Mental Health Day (10 oktober)

De derde editie van de #ikbenOpen awareness week gaat woensdag 6 oktober van start. Deze campagne vindt plaats door middel van het delen van de imperfecte cirkel op social media met daarbij de hashtag #ikbenOpen. De gehele week staat in het teken van mentale gezondheid bespreekbaar maken. Samen slaan we de handen ineen met verschillende organisaties, ambassadeurs en bedrijven, waaronder de Hersenstichting, Young Impact, het Ministerie van VWS en de Nederlandse GGZ, om onze belangrijke boodschap te delen.

We zien en horen het steeds vaker: openheid over mentale gezondheid. Er zijn al grote stappen gezet en toch leven we nog steeds in een maatschappij waar mensen zich schamen voor psychische klachten. “Door te praten creëren we samen meer begrip, acceptatie en gelijke kansen voor een mentaal gezonder leven” – aldus Burggraaf, oprichtster. Wij kunnen dit echter niet alleen en vragen ieder om ons te steunen en zo Nederland mentaal gezonder te maken.

Nederland beschikt over een groot aanbod op het gebied van mentale gezondheidszorg. We horen in de media vaak over de ontevredenheid in de zorg, de lange wachtlijsten en wat er anders zou moeten. #ikbenOpen is een ervaringsdeskundige werkplek waar men, met hun ervaring op het gebied van psychische klachten, zich 365 dagen per jaar vrijwillig inzet om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en (zorg)vragers en het huidige (markt)aanbod met elkaar te verbinden. Dit doen wij door middel van onder andere columns, TikTok, Clubhouse, maar ook live sessies op Instagram. Niet alleen zorgprofessionals, maar bijvoorbeeld ook Karin Bloemen en Lisa Westerveld zijn het ‘open gesprek’ aangegaan met ons en onze online community. (Voor meer informatie over onze initiatieven en onze werkplek kijk je op www.ikbenopen.nu.)

Geschiedenis #IkbenOpen | #iamwhole

Op 10 oktober tijdens World Mental Health Day 2016 lanceerde in Engeland de #IAMWHOLE campagne om het stigma over psychische klachten te doorbreken. Met Jordan Stephens als één van de oprichters en bekende ambassadeurs als Ed Sheeran en James Corden is het bereik groot geworden.

Na het tweede succes in 2020 in samenwerking met de YMCA Nederland, waarmee wij de eerste awareness week lanceerden, hebben we het concept van #ikbenOpen doorontwikkeld naar 365 dagen mentale gezondheid en willen we door middel van de imperfecte cirkel laten zien dat imperfectie de regel is en niet de uitzondering.

Wat kan jij doen?

Deel tussen 6 en 13 oktober de imperfecte cirkel met jouw verhaal op social media over mentale gezondheid met de hashtag #ikbenOpen, en laat zo zien dat iedereen een mentale gezondheid heeft.
Neem contact op met ons team van vrijwilligers. Ze zijn allen ervaringsdeskundigen, die bereid zijn een open gesprek aan te gaan over hun eigen ervaringen rondom openheid, psychische problematiek en over de mentale gezondheidszorg.
Naast de social media-actie wordt er dit jaar extra veel content aangeboden. Zo kun je via onder andere Instagram en Clubhouse aansluiten bij gesprekken over verschillende onderwerpen, met variërende gasten.

Doe je mee aan onze social media-actie? Claim dan gratis één kaartje voor Young Impact Day 2022. Young Impact is een non profit organisatie die via inspirerende en activerende programma’s het land doorreist om maatschappelijke bijdrage van jongeren te vergroten.

#ikbenOpen | Winactie – Mentale Welzijn pakketten

Misschien heb je zelf behoefte aan een ‘Mentale Welzijn Pakket’ of denk je aan iemand anders die wat extra steun kan gebruiken? Maak kans op één van onze Mentale Welzijn Pakketten, in samenwerking met Yumeko, Natural Heroes, Flow Magazine, Blossombs, Wellmark, Superyoga en Mad Materials Gifts.

Het initiatief van #ikbenOpen

Samen maken we Nederland mentaal gezonder door openheid over psychische klachten te normaliseren. In 2018 zijn Joeri Sterringa en Leonie Burggraaf in samenwerking met YMCA Nederlanddeze ambitie gestart. Aanleiding was de succesvolle mental health campagne die YMCA Engeland lanceerde in 2016, genaamd #iamwhole.

Oprichtster Leonie Burggraaf: “Op 10 oktober 2019 lanceerden wij de allereerste collectieve social mediacampagne in samenwerking met ruim 100 organisaties die actief zijn op het gebied van mentale gezondheidzorg. We riepen op tot het delen van een imperfecte cirkel met de hashtag #ikbenOpen. Doel was het bespreekbaar maken van mentale gezondheid in Nederland. We bereikten die dag duizenden mensen en ook de tweede editie in 2020 was een groot succes.”

“De afgelopen jaren hebben we #ikbenOpen doorontwikkeld tot een ervaringsdeskundige werkplek die 365 dagen actief is om mentale gezondheid te normaliseren. Ook dit jaar lanceren wij rond 10 oktober (6 t/m 13 oktober) de #ikbenOpen awareness week. Naast diverse activiteiten nodigen wij mensen opnieuw uit om deel te nemen aan onze social media-actie en samen mentale gezondheid bespreekbaar te maken.”

Ervaringsdeskundige Inger de Vries: “IkbenOpen is een organisatie die draait op vrijwilligers en grotendeels ervaringswerkers. Ook voor mij is IkbenOpen een plek waarbij ik voor het eerst sinds jaren weer met een been binnen de maatschappij ben komen te staan. Alhoewel ik al wel sprak over mijn mentale gezondheid, werd het binnen deze organisatie genormaliseerd en werd ik geaccepteerd voor wie ik was, ook toen ik een terugval kreeg en weer tijdelijk werd opgenomen op een gesloten afdeling.”

“Mijn werkzaamheden werden verdeeld en opgevangen door mijn collega’s. Toen ik weer terug kwam, kon ik in mijn eigen tempo mijn werkzaamheden weer oppakken en niemand was het vertrouwen in mij als persoon verloren of vond mij raar. Iets wat zelden voortkomt in de maatschappij. Naast dat je vecht tegen je psychische kwetsbaarheid, vecht je namelijk nog harder tegen het stigma. Zeker als je psychische kwetsbaarheid zich fysiek laat zien door bijvoorbeeld littekens.”

“Met mijn ervaring hoop ik de ggz met elkaar te verbinden, de regering bewust te maken van de beren die er op de weg liggen voor de mentaal kwetsbaren en mensen vooral hoop te blijven geven. IkbenOpen is niet alleen een plek voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar ook voor naasten, voor hulpverleners en voor beleidsmakers. Samen dragen we de zorg en door openheid te creëren kunnen we die zorg verbeteren. Daar sta ik 100% voor.”

Bekijk hier de flyer voor meer informatie over de campagne #ikbenOpen.

Geen reactie's

Geef een reactie