App in ontwikkeling ter vermindering van stress bij autisme

App in ontwikkeling ter vermindering van stress bij autisme

App in ontwikkeling ter vermindering van stress bij autisme

GGz Centraal werkt samen met onderzoeksinstituut TNO aan een app die mensen met autisme moet helpen om stress tijdig te herkennen. De app geeft vervolgens automatisch tips om het stressniveau weer te verlagen. Er is inmiddels een prototype van de app die nu verder geoptimaliseerd wordt voor grootschaliger gebruik.

De app heeft de naam Stress Autism Mate (SAM) gekregen en wordt getest en doorontwikkeld met behulp van cliënten van Emerhese Flevoland, het expertisecentrum voor autisme van GGz Centraal. Samen met behandelaars geven ze onder andere adviezen over de vormgeving, kleuren en het taalgebruik in de app; aspecten die voor mensen met autisme extra belangrijk kunnen zijn.

App SAM controleert minimaal vier keer per dag het stressniveau van de gebruiker door hem of haar een vragenlijst te geven waarmee stress-signalen herkend kunnen worden. Naar aanleiding van de antwoorden geeft de app inzicht in hoeveel stress de gebruiker ervaart. Indien nodig krijgt deze direct (zowel algemene als meer persoonlijke) tips om stress te verminderen. Daarnaast kan de app zowel door behandelaren als cliënten zelf gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in dagelijkse patronen van stress-schommelingen. De behandeling kan hier vervolgens op worden aangepast, waarna de effectiviteit met de app gemonitord kan worden.

Op deze manier kan de app mensen met autisme ondersteunen en meer regie geven in het omgaan met stress. Het prototype is gericht op volwassenen met een gemiddeld IQ; in de toekomst kan SAM mogelijk ook voor andere leeftijden en doelgroepen worden ingezet. Op dit moment bevindt de app zich nog in de onderzoeksfase, wanneer deze beschikbaar zal zijn voor algemeen gebruik is nog niet precies bekend.

Later deze maand verschijnt de volgende editie van ICT&health, waarin een psychiater van GGz Centraal en een onderzoeker van TNO vertellen over de eerste ervaringen met de app in de praktijk.

* N.B. Momenteel gaat het nog om een prototype van de app die geoptimaliseerd wordt. SAM is nu nog niet officieel beschikbaar, maar in de toekomst zal het mogelijk worden om van de app gebruik te maken. 

Tags:
, ,
6 Reactie's
  • Marieke Bruggemann-Kluvers
    Geplaatst op 19:26h, 19 februari Beantwoorden

    Wat een prachtig initiatief! We denken op onze Locus locaties van Kwintes samen met jongvolwassenen met ASS graag mee over ontwikkeling en implementatie.

  • Anouk Volmer
    Geplaatst op 23:41h, 19 februari Beantwoorden

    Hallo,
    Het lijkt me een interessante app voor de doelgroep waar ik mee werk. Ik heb hem gedownload, het enige wat ik dan voor me zie is een inlogvenster, verder geen informatie of mogelijkheden om een account aan te maken.
    Ik hoor graag meer over de werking en de mogelijkheden van de app. Op dit moment is dit niet inzichtelijk voor mij.

    Alvast dank.
    Groetjes Anouk Volmer

  • Tony Jonkers
    Geplaatst op 08:00h, 20 februari Beantwoorden

    Ik heb autisme kan ik van de app gebruik maken?

  • L.A. Robbemond
    Geplaatst op 17:17h, 20 februari Beantwoorden

    Ik begeleid vanuit onze praktijk Autisme Spiegel een cliënt waarvoor deze app heel geschikt zou zijn. Er is alleen een inlogcode nodig en het is niet mogelijk om via de app een inlogcode aan te maken.

    Hoe kan mijn cliënt een inlogcode aanvragen?

  • Nadine Vrancken
    Geplaatst op 00:03h, 21 februari Beantwoorden

    Waarom enkel op iPhone en iPad???

  • Redactie
    Geplaatst op 10:51h, 24 februari Beantwoorden

    Update: Momenteel gaat het nog om een prototype van de app en is men bezig om de app te optimaliseren, hierdoor zullen de mogelijkheden voor gebruik op dit moment nog beperkt zijn.

    .

Geef een reactie