App helpt patiënten met hersentumor revalideren

App helpt patiënten met hersentumor revalideren

App helpt patiënten met hersentumor revalideren

Operaties aan de hersenen zijn ingrijpend; zeker als er hersenweefsel wordt verwijderd. Veel mensen die geopereerd zijn aan een hersentumor hebben last van beperkingen in cognitieve functies, zoals het geheugen en concentratie. De app genaamd ReMIND moet zulke patiënten gaan helpen bij hun herstel.

Onderzoeker Karin Gehring heeft de app ontwikkeld in samenwerking met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en de Tilburg University (TiU). De app komt voort uit onderzoek naar een breder revalidatieprogramma voor patiënten met een hersentumor. Hierbij werden naast het geheugen en de concentratie ook dagelijkse handelingen stap voor stap getraind, zoals het uitvoeren van huishoudelijke taken. Met de komst van een app voor de iPad, worden zulke trainingen nu toegankelijk voor een grotere groep mensen.

Passend aanbod

Aan de hand van zowel filmpjes als tekst en geluidsfragmenten wordt informatie gegeven over hoe de hersenen en de cognitieve functies werken. Zo kunnen patiënten op verschillende manieren leren en trainen. De combinatie van oefeningen, spel, tips en uitleg biedt patiënten op vernieuwende wijze handvatten om in het dagelijks leven gebruik van te maken.

De app is succesvol gebleken in een proef met vijftien hersentumorpatiënten, en wordt nu onder begeleiding van verpleegkundigen getest als aanvulling op de reguliere behandeling van acht patiënten die onlangs een hersenoperatie hebben gehad. Tevens worden de mogelijkheden onderzocht om de app in te zetten voor patiënten met andere, vergelijkbare cognitieve aandoeningen en voor patiënten in het buitenland.

Een uitgebreidere omschrijving over het project en de inhoud van de app is te vinden op de website van het ETZ.

Geen reactie's

Geef een reactie