26 apr ‘Angst is de dans van de geworden dingen naar het ontworden’
– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –
Dit is een regel uit het prachtige gedicht van Paul van Ostaijen Angst een dans. Een van de mooiste gedichten ooit.
Angst is een handige eigenschap. Het behoedt je van het stappen in de openstaande bek van een krokodil. Erg handig dus. Maar teveel is ook niet goed. Paniekaanvallen kunnen uitermate vervelend zijn.
De laatste decennia hebben we onszelf wijsgemaakt dat een risicovrije samenleving binnen handbereik ligt. En grotendeels is dat ook zo. Er zijn op zich niet zo heel veel dingen waar we in onze westerse, Europese wereld, bang voor hoeven te zijn. Angst begint een steeds minder belangrijke rol in de samenleving te spelen. Zelfs de angst voor de dood hebben we ver voor ons uit kunnen schuiven door een ongebreideld geloof in medische ontwikkelingen. Elk jaar horen we wel een paar keer een blijmoedige oncoloog zeggen dat de genezing van kanker om de hoek ligt.
Ook economisch gaat het, met een paar hick-ups, al jaren alleen maar beter. Ondanks dat we nog wel eens denken dat onze kinderen het slechter gaan krijgen dan wij, geloven we dat niet echt. We kunnen het ons ook niet zo voorstellen. De klimaatcrisis kennen we wel, maar we merken er in de praktijk nog niet zo heel veel van.
Door dit alles is onze gevoeligheid voor tegenslag een stuk groter geworden. We kunnen er niet zo goed meer tegen. Dat zien we nu in de toegenomen aanmeldingen van cliënten met angststoornissen en paniekaanvallen. De Corona-crisis heeft daarin natuurlijk ook een paar flinke tikken uitgedeeld. Het is dan ook belangrijk dat we dit fenomeen serieus nemen.
We moeten echter oppassen het ook weer niet te serieus te nemen. Het is verstandig om de nadruk in de behandeling niet op het oplossen van de angsten en de paniek te leggen, maar op het opnieuw leren omgaan met angstige situaties. Daarmee besparen we veel therapietijd en helpen we onze cliënten beter dan andersom.
Geen reactie's