Carl Gustav Jung en zijn Invloed op Psychologie en Wetenschap

Carl Gustav Jung en zijn Invloed op Psychologie en Wetenschap

Van de redactie; Iconen van de ggz, Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung (1875-1961) was een Zwitserse psychiater en de grondlegger van de analytische psychologie. Zijn werk richtte zich op het onbewuste, archetypen en de menselijke ziel en verschilde sterk van dat van zijn collega en vroege mentor, Sigmund Freud. Terwijl Freud zich concentreerde op het onderbewuste en seksuele driften als centrale krachten, onderzocht Jung het collectieve onbewuste, spirituele symboliek en de zoektocht naar persoonlijke heelheid. Dit artikel bespreekt Jung’s ideeën en vergelijkt zijn benadering met die van Sigmund Freud, Albert Einstein, Emil Kraepelin, Irvin Yalom, Arnoud Arntz en Carl Rogers.

Carl Jung’s Theorieën
Jung introduceerde de concepten van het collectieve onbewuste, archetypen en individuatietheorie. Hij geloofde dat het menselijk onbewuste een universele dimensie bevatte met gemeenschappelijke symbolen en mythische beelden die gedeeld worden door alle mensen. Deze universele elementen, of archetypen, zoals de “schaduw,” “anima” en “persona,” kwamen naar voren in dromen, mythen en kunst en speelden een rol in de zelfontwikkeling.

Jung ontwikkelde ook het concept van individuatietheorie: een proces van persoonlijke groei waarin men, door het integreren van onbewuste elementen in het bewuste leven, zichzelf beter leert kennen en meer compleet wordt. In therapie probeerde Jung deze heelheid te bevorderen door middel van droomanalyse en vrije associatie.

Vergelijking van Jung met Andere Denkers

Sigmund Freud (1856-1939)
Overeenkomsten: Jung en Freud deelden aanvankelijk een nauwe samenwerking en interesse in het onbewuste. Beide zagen psychische problemen als voortkomend uit innerlijke conflicten en gebruikten droomanalyse en symboliek om het onbewuste te verkennen.

Verschillen: Freud legde de nadruk op seksuele driften als centrale motor van menselijke motivatie, terwijl Jung zijn theorie uitbreidde naar spirituele en universele aspecten van de psyche. Jung’s collectieve onbewuste stond lijnrecht tegenover Freud’s opvatting dat ervaringen vooral individueel waren en sterk beïnvloed door vroege jeugd.

Albert Einstein (1879-1955)
Overeenkomsten: Zowel Jung als Einstein waren pioniers in het verkennen van nieuwe dimensies van de werkelijkheid; Jung op psychologisch en spiritueel vlak, en Einstein op het gebied van de natuurkunde en relativiteit. Beide zagen verbanden tussen wetenschap en mystiek.

Verschillen: Einstein was sterk empirisch gericht en ontwierp mathematische modellen om natuurkundige verschijnselen te verklaren. Jung, daarentegen, werkte met symbolen en de betekenis van dromen en ervaringen. Waar Einstein zich richtte op objectieve waarnemingen, focuste Jung op de innerlijke, subjectieve wereld.

Emil Kraepelin (1856-1926)
Overeenkomsten: Beiden waren geïnteresseerd in psychiatrische stoornissen en ontwikkelden classificaties voor psychische fenomenen. Jung’s werk in het Burghölzli Ziekenhuis in Zwitserland was gericht op het behandelen van schizofrenie en andere psychische aandoeningen, net als Kraepelin.

Verschillen: Kraepelin stond bekend om zijn biologische benadering en zijn poging om psychische stoornissen strikt te classificeren. Jung daarentegen legde meer nadruk op de subjectieve en spirituele dimensie en geloofde dat symptomen vaak betekenissen of inzichten bevatten in het leven van de patiënt.

Irvin Yalom (1931-)
Overeenkomsten: Yalom, een invloedrijke existentieel psychotherapeut, putte inspiratie uit Jung’s nadruk op heelheid en zelfontplooiing. Beide richtten zich op existentiële thema’s als dood, vrijheid en isolatie.

Verschillen: Yalom werkt sterk vanuit een existentialistische benadering, waarin hij zich meer richt op de bewuste ervaring en minder op archetypische of onbewuste symboliek. Jung’s focus op het collectieve onbewuste en archetypen was minder prominent in Yalom’s werk, dat meer gericht is op concrete existentiële dilemma’s en de betekenis daarvan.

Arnoud Arntz (1958-)
Overeenkomsten: Beiden richtten zich op psychologische behandeling, met een nadruk op dieperliggende psychische structuren. Arntz’s werk in de cognitieve therapie voor persoonlijkheidsstoornissen, zoals schema-focused therapy, onderzoekt patronen die ontstaan in de jeugd, wat overeenkomsten heeft met Jung’s focus op het integreren van onbewuste aspecten.

Verschillen: Arntz’s methoden zijn sterk empirisch onderbouwd en richten zich meer op meetbare gedragsveranderingen en bewuste patronen, terwijl Jung’s analytische psychologie gebaseerd is op subjectieve, symbolische interpretaties die minder meetbaar zijn.

Carl Rogers (1902-1987)
Overeenkomsten: Beiden zagen therapie als een middel tot zelfontplooiing en groeiden uit de humanistische beweging. Rogers en Jung geloofden beiden in de potentie van de cliënt om te groeien en zichzelf beter te leren kennen.

Verschillen: Rogers benadrukte een niet-directieve, cliëntgerichte benadering die gebaseerd is op empathie en onvoorwaardelijke acceptatie. Jung legde meer nadruk op de confrontatie met het onbewuste en archetypische beelden als onderdeel van het individuatieproces.

Samenvatting en Conclusie
Carl Jung bracht met zijn analytische psychologie een diepgaande verkenning van het onbewuste, spirituele symboliek en het belang van persoonlijke heelheid. Hoewel hij in zijn werk overlappen vertoonde met denkers als Freud, Yalom en Rogers, verschilde hij ook aanzienlijk in zijn benadering van spiritualiteit, het collectieve onbewuste en zijn focus op archetypen.

In tegenstelling tot Freud, die zich concentreerde op seksuele driften en het persoonlijke onderbewuste, introduceerde Jung een collectief onbewuste dat universeel was. Zijn werk wijkt verder af van Kraepelin en Arntz, die een sterkere focus hadden op biologische en cognitieve methoden. Rogers en Yalom, die zich beide richtten op groei en zelfontplooiing, hebben belangrijke raakvlakken met Jung, hoewel ze minder de nadruk leggen op archetypen en meer op de therapeutische relatie en concrete existentiële thema’s.

De unieke inzichten van Jung blijven invloedrijk in zowel psychotherapie als de bredere cultuur en bieden een waardevol perspectief op zelfontwikkeling en de zoektocht naar zin. Jung’s nalatenschap ligt in zijn poging om de psyche niet alleen te begrijpen, maar ook te integreren met bredere, spirituele betekenissen.

Referenties
Jung, C. G. (1969). The Archetypes and the Collective Unconscious. Princeton University Press. Een basiswerk van Jung over archetypen en het collectieve onbewuste.

Freud, S. (1933). New Introductory Lectures on Psychoanalysis. Hogarth Press. Freud’s latere werken bieden inzicht in zijn perspectief op het onderbewuste en zijn verschillen met Jung.

Yalom, I. D. (1980). Existential Psychotherapy. Basic Books. Yalom’s werken bespreken existentiële therapie en geven inzicht in zijn benadering, die overlapt met die van Jung.

Rogers, C. R. (1961). On Becoming a Person: A Therapist’s View of Psychotherapy. Houghton Mifflin. Rogers bespreekt zijn visie op de cliëntgerichte benadering, met parallellen naar Jung’s visie op zelfontplooiing.

Arntz, A., & van Genderen, H. (2009). Schema Therapy for Borderline Personality Disorder. Wiley. Arntz biedt een benadering voor persoonlijkheidsstoornissen die overlapt met enkele van Jung’s ideeën over het verkennen van onderbewuste patronen.

McGuire, W. (Ed.). (1984). The Freud/Jung Letters: The Correspondence between Sigmund Freud and C. G. Jung. Harvard University Press. Deze correspondentie biedt inzicht in de relatie tussen Freud en Jung en hun theoretische verschillen.

 

Zie ook:
De invloed van Martin Buber op de geestelijke gezondheidszorg

2 Reactie's
  • Lizet
    Geplaatst op 22:36h, 04 december Beantwoorden

    En toch maken we overal stoornissen van,zoals “maladaptive daydreaming” Wat meer kan worden gezien als INFJ (wat ik ben) en INFP, Dit is geen stoornis maar een kwestie van cognitief en balans erin zoeken,. Voor mij – Oppassen voor de Ni-Ti- loop (dus overdenken/beeldvormend/scenario’s) maar omzetten en je kracht ervan maken en hobby/werk van maken. Dit is ook wat mij erg wegtrekt van GGZ – Al staat deze stoornis nog niet in DSM- hoop ik ook niet dat het daarin komt. Er zijn teveel labels gemaakt en mag allemaal wat menselijker wat mij betreft.

  • Anoniem
    Geplaatst op 21:46h, 05 december Beantwoorden

    “maladaptive daydreaming” Zoals een aflevering iemand op beeld brengt in de bus. INFJ’s hebben de ‘Fe’ en absorbeert veel gevoelens van buitenaf en energie, dit is dan een coping mechanisme om juist niet teveel energie op te zuigen (we zijn immers ook introvert en de bus is meestal drukte) Dit is een manier om juist energie te besparen en te kunnen blijven ontspannen. Vaak zijn INFJ ook hoogsensitief/empathisch.

Geef een reactie