Ggz-sector vraagt Tweede Kamer om meer steun

Ggz-sector vraagt Tweede Kamer om meer steun

Ggz-sector vraagt Tweede Kamer om meer steun

Persbericht de Nederlandse ggz

Tweede Kamerleden moeten meer aandacht hebben voor de problemen in de ggz-sector als ze debatteren over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). In een speciale brief vragen patiënten, hun naasten, zorgverleners en ggz-instellingen aandacht voor de toenemende wachttijden, het tekort aan zorgpersoneel en het onder druk staan van de mentale gezondheid.

De sectorpartijen hebben hiertoe speciaal de samenwerking opgezocht en brengen per brief de problemen onder de aandacht van de Tweede Kamer. De partijen zijn de Nederlandse ggz, de organisatie MIND en de beroepsorganisaties NIP (psychologen) en NVvP (psychiaters). Het debat over de VWS-begroting wordt op 23 en 24 oktober in de Tweede Kamer verwacht.

Personeelstekort is knelpunt

De ggz-partijen zijn behoorlijk kritisch en teleurgesteld over het perspectief dat het kabinet-Schoof geeft op de arbeidsmarkt in de ggz. De geboden randvoorwaarden sluiten niet aan bij de enorme uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Om goede zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden, is een gezonde arbeidsmarkt en samenwerking met professionals noodzakelijk. Digitalisering en technologie bieden kansen, maar dit vraagt om financiële steun en heldere kaders.

Wachttijden en mentale gezondheid

Ook pleit de brief voor meer aandacht voor preventie en mentale gezondheid, vooral bij jongeren. Psychische problemen nemen toe en er zijn nu al lange wachttijden voor hulp. Daarom is het belangrijk om eerder te signaleren en preventieve maatregelen te nemen. Het kabinet zou daar meer in moeten investeren. Met daarbij ook aandacht voor informele zorg en initiatieven zoals buurtcontact, herstelcentra en lotgenotencontact. Deze maatregelen helpen voorkomen dat problemen verergeren en de druk op de ggz toeneemt.

Toekomstbestendige ggz

Daarnaast vraagt de ggz-sector om concrete acties om de zorg toekomstbestendig en duurzaam te maken. Loonachterstanden in de zorg moeten worden aangepakt, en de financiële ondersteuning voor verduurzaming van de zorg moet omhoog. Er moet ruimte blijven voor voldoende kennis en onderzoek. Ook staat de langdurige ggz (Wlz-ggz) onder druk. Zonder concrete aanpak rondom deze onderwerpen kan de zorg niet voldoende toegankelijk (en betaalbaar) blijven voor de toekomst.

De Nederlandse ggz en zijn partners zullen de begrotingsbehandeling met veel interesse volgen en gaan het gesprek hierover graag met de politiek aan.

Lees hier de volledige brief aan de Vaste Kamercommissie voor VWS.

No Comments

Post A Comment