21 mei Nascholing: wat te doen als persoonlijkheidsproblematiek de behandeling bemoeilijkt
– Persbericht SCEM –
Veel patiënten die in behandeling komen voor hun depressie, angststoornis of andere psychische symptoomstoornis vertonen in hun gedrag ook kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis. Als het lukt om de symptomen te verminderen die de meeste lijdensdruk geven, nemen deze lastige trekken vaak weer af. Vaak kiezen we er daarom voor om de behandeling niet te richten op de persoonlijkheidsproblematiek. Tijdens de (start van de) behandeling kan het gedrag van deze patiënten het beloop echter flink ondermijnen.
Tijdens deze nascholing legt dr. Thom van den Heuvel, gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen, uit hoe de relatie met deze patiënten zo vorm gegeven kan worden dat de kans op succes groter wordt. Aan de orde komen:
• De therapeutische relatie
• Casusconceptualisatie van kwetsbaarheden, triggers, probleemgedrag en contingentiemanagement
• Hoe motivatie en commitment te optimaliseren bij patiënt én hulpverlener
• Drop-out voorkomen en grenzen stellen
• Timing en samen keuzes maken in het diagnostisch en behandelproces
• Communicatie met patiënt en anderen om patiënt heen
• Uiteraard staan we ook stil bij wat nodig is om een goede hulpverlener te blijven als het gedrag van je patiënt je onder druk zet, in de war maakt of doet afhaken.
Praktische informatie
Docent: dr. Thom van den Heuvel is psychotherapeut en GZ-psycholoog, onderzoeker, docent en praktijkopleider psychotherapie. Hij is werkzaam op de afdelingen Psychiatrie, Medische Psychologie en het Multidisciplinair Pijncentrum van het Radboudumc. Daarnaast werkte hij lang bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek. Al ruim 20 jaar houdt hij zich bezig met individuele en groepsbehandeling, en met consultatie in verschillende settingen van ‘moeilijk behandelbare’ patiënten met angst- en stemmingsstoornissen, PTSS, autisme, ADHD, verslaving, ALK en somatische aandoeningen in combinatie met (ernstige) persoonlijkheidsproblematiek.
Doelgroep: GZ-psychologen, eerstelijnspsychologen, basispsychologen, POH-GGZ en andere geïnteresseerde (psychologische) hulpverleners
Datum en locatie: vrijdag 4 oktober 2024, Landgoed de Horst, Driebergen
Accreditatie: Aangevraagd bij FGzPt, NIP en LV POH-GGZ, bij voldoende belangstelling wordt aanvullend accreditatie aangevraagd
Inschrijfgeld: € 395
Meer informatie over deze bijeenkomst en de mogelijkheid tot aanmelden vind je hier, of bekijk de flyer van deze nascholing.
Geen reactie's