27 feb Boek | Gebroken spiegelbeeld, een visuele reis langs een leven met DIS
Hanneke Raidt (1969) heeft lang moeten vechten voor haar herstel, vanwege traumatische gebeurtenissen uit haar kindertijd. Hierdoor lijdt ze aan dissociatieve identiteitsstoornis (DIS); ze heeft haar eigen weg moeten vinden om hiermee te kunnen leven. Haar emoties en gedachten heeft ze verwerkt door middel van tekeningen met acrylverf, pastelpotlood en -krijt. Deze tekeningen – gebundeld in het boek Gebroken Spiegelbeeld – weerspiegelen op visuele wijze de reis van haar zoektocht, strijd en behandeling van DIS.
DIS is een complexe aandoening die voortkomt uit traumatische ervaringen in de kindertijd. Vaak kunnen kinderen deze heftige emoties niet op een gebruikelijke manier uiten, waardoor delen in hun psyche ontstaan die deze emoties kunnen opvangen. Deze delen kunnen zich ontwikkelen tot afzonderlijke identiteiten. De behandeling van DIS vereist een langdurig en intensief therapeutisch proces om deze delen te begrijpen en beheersen. Traumaverwerking is ook een essentieel onderdeel van dit proces. Voor Hanneke duurde dit proces bijna twaalf jaar. Nu is ze bijna volledig hersteld.
‘’In de loop van de jaren heb ik veel getekend en geschilderd om mijn emoties en gedachten te kunnen uitdrukken, omdat het mij niet lukte er woorden aan te geven”, vertelt Hanneke. “Samen met korte fragmenten van mijn leven en de onderschriften bij de tekeningen, probeer ik mijn proces duidelijk te maken. Met al zijn ups en downs. Dit boek heeft als doel om begrip en erkenning te krijgen voor mensen, inclusief aanverwanten – zoals partners en kinderen – die worstelen met DIS en de daaraan verwante trauma’s. Om buitenstaanders een inkijkje te geven in wat het betekent als je te maken hebt met DIS en om voor herkenning te kunnen zorgen bij mensen die lijden aan DIS met het vooruitzicht dat je daarvan kunt herstellen.’’
Haar verhaal is een inspiratie voor velen die met vergelijkbare uitdagingen zelf of in hun omgeving te maken hebben. Bekijk hier enkele pagina’s uit het boek om een indruk te krijgen van de inhoud met diverse soorten tekeningen.
Over de auteur
Hanneke Raidt: “Na een intensief en heftig proces van bijna 12 jaar, met diepe dalen, opnames en diverse therapieën, sluit ik op 22 december 2022 mijn behandeling bij Eleos (een ggz-instelling) af. Ik ben zo goed als hersteld van mijn dissociatieve identiteitsstoornis en kan het laatste stukje alleen verder. […] Tijdens mijn jarenlange strijd, waarin het vaak moeilijk was om mijn emoties en gedachten in woorden uit te drukken, heb ik heel veel tekeningen gemaakt. Een aantal daarvan zijn in het boek geplaatst, waardoor dit vooral in beelden weergeeft hoe mijn proces verlopen is.”
“Door de emoties en gedachten proberen te vangen in een beeld, droeg dit bij aan mijn verwerking van mijn getraumatiseerde leven. Ik ga niet in op de trauma’s zelf, om zowel mijzelf als anderen te beschermen. Dat de gebeurtenissen veel impact hadden, blijkt wel uit het feit dat ik de trauma’s ontvluchtte door te dissociëren (dissociatie is een toestand van verlaagd bewustzijn; als je last hebt van dissociatie kan het voelen alsof je gedachten, gevoelens, herinneringen en lichamelijke gewaarwordingen niet van jezelf zijn). Het gaat hierin puur om het proces van de afgelopen 10 jaar.”
Gebroken spiegelbeeld
Auteur: Hanneke Raidt
Uitgever: Novum uitgeverij
Uitvoering: Paperback, 82 pagina’s, 272 x 182 x 6 mm
ISBN: 9783991463610
Prijs: € 21,90, verkrijgbaar via Novum uitgeverij en diverse online boekwinkels
Geen reactie's