28 dec Optimistisch blijven in mindere tijden: geef jezelf een project
Nu we opnieuw in een periode zitten – midden in de feestdagen – waarin we in sociaal opzicht niet zoveel kunnen en mogen, slaat bij menigeen de somberheid toe. Voor wie erg tegen alle lockdown-maatregelen opziet en weinig motivatie meer kan vinden om de dagen door te komen, heeft psycholoog Ap Dijksterhuis een tip. In de Volkskrant legt hij uit hoe het kan helpen om jezelf een project te geven om je gedurende een bepaalde periode mee bezig te houden.
Ap Dijksterhuis is naast psycholoog onder andere hoogleraar, spreker en auteur van diverse boeken. Zo schreef hij over geluk, geld en reizen, onderwerpen die in zijn optiek overigens ook met elkaar samenhangen. Hoe we volgens hem onszelf gelukkig kunnen houden tijdens de zoveelste lockdown? “Door ons te richten op wat er wél kan”, aldus Dijksterhuis in een artikel van de Volkskrant. “Het klinkt cheesy, maar het werkt bijvoorbeeld goed om aan het einde van de dag tien minuten de tijd te nemen om op te schrijven wat er allemaal goed ging die dag. Waar je dankbaar voor bent, waar je trots op kunt zijn, zaken waar je tegenop zag, maar die bleken mee te vallen.”
Daarnaast geeft hij de tip om jezelf bezig te houden: “Bedenk een project voor de lange, lege lockdownavonden. Van futloos rondhangen wordt niemand gelukkig, wij mensen hebben het gevoel nodig dat we betekenisvol bezig zijn. Dat kan in werk zitten, in het helpen van andere mensen, door vrijwilligerswerk te doen bijvoorbeeld, in het opkweken van plantjes of in nieuwe dingen leren. Mijn vriendin en ik weten niets van klassieke muziek, dus daar gaan we ons de komende weken in de avonden op storten. We hebben er een paar podcasts over geluisterd, en het doel is nu om aan het einde van de lockdown van alles te kennen van Beethoven en Mozart. Zet een stip aan de horizon, dat maakt je optimistisch.”
Gelukkig laten onderzoeken zien dat de mens van nature een veerkrachtig wezen is. Dijksterhuis: “Er bestaat langlopend onderzoek waarin mensen gevraagd wordt terug te blikken op de afgelopen drie jaar. Wat blijkt? Een paar maanden na gebeurtenissen die op het oog traumatisch lijken – de dood van een ouder, een scheiding, een auto-ongeluk – zijn de meeste mensen al terug op hun oorspronkelijke geluksniveau. Er zijn wel uitzonderingen overigens. Ouders die een kind verliezen. Mensen die al heel jong niet kunnen deelnemen aan het arbeidsproces en dus niet volwaardig meedraaien in de maatschappij. Ik kan me voorstellen dat een langdurige sluiting van het onderwijs ook blijvende schade aanricht bij jonge mensen.”
Om het nieuwe jaar toch met frisse moed in te gaan, kunnen we ons dus het beste zoveel mogelijk op de positieve dingen blijven richten. En leuke of interessante projecten bedenken om onszelf mee af te leiden. Een positieve mindset staat immers aan de basis van het ervaren van geluk.
Lees hier het volledige artikel van de Volkskrant.
Geen reactie's