Meer aandacht voor natuur in geestelijke gezondheidszorg

Meer aandacht voor natuur in geestelijke gezondheidszorg

Meer aandacht voor natuur in geestelijke gezondheidszorg

Binnen de ggz zou er meer gebruik moeten worden gemaakt van de natuur als bron voor mentale gezondheid, zo vinden diverse ggz-instellingen en organisaties. In navolging op het inspiratieseminar ‘Groene GGZ’ dat in april plaatsvond, zullen onder andere Stichting Green Mental Health, Nature For Health en IVN de komende maanden aan de slag gaan om de plannen voor meer groen in de ggz verder uit te werken.

Tijdens het inspiratieseminar werd met meer dan 70 partners uit de ggz gesproken over hoe natuur beter geïntegreerd kan worden in de geestelijke gezondheidszorg. Dit initiatief komt voort uit de gedachte dat contact met de natuur een helende werking heeft en kan zorgen voor minder stress en meer geluk. Ook uit wetenschappelijke onderzoeken komen deze bevindingen naar voren, waar in het seminar dieper op in is gegaan. Het project ‘Groene GGZ’ zet zich onder meer in voor het benutten van de natuur bij behandelingen en bij de inrichting van ggz-locaties.

De ideeën voor ‘vergroening’ van de ggz worden door vele organisaties gesteund. “Heel fijn om te merken dat natuur als bron van geestelijke gezondheid eindelijk begint te leven,” aldus IVN-regiodirecteur Renske Visscher. “Er liggen meer dan 70.000 onderzoeken op de plank die aangeven hoe belangrijk natuur is voor de gezondheid. Het is goed dat deze niet langer genegeerd worden.” Ook Rob Wolters, directeur van Nature For Health, pleit voor verandering: “Je staat er versteld van hoe weinig mensen met psychische problemen nu buiten komen en dat terwijl veel GGZ-instellingen juist van oudsher op grote groene terreinen zitten.”

Enkele voorstellen van project ‘Groene GGZ’ zijn bijvoorbeeld het verplaatsen van behandelingen die nu binnen worden gegeven naar plekken in de buitenlucht, het openstellen van huidige (groene) ggz-terreinen voor wijkbewoners, zodat er meer contact met buurtgenoten ontstaat, en het inspelen op individuele ‘natuurbehoeften’ van de cliënt. De een zal namelijk meer gebaat zijn bij uitgestrekte, stille landschappen, terwijl de ander zich graag in een drukkere, levendige natuuromgeving bevindt waarin zich meer afspeelt. Wanneer instellingen zelf geen natuurterrein ter beschikking hebben, kan worden gekeken of er op loopafstand een groenere omgeving te vinden is.

Het project wordt de komende maanden verder uitgewerkt, en zal op 30 september 2021 worden gelanceerd tijdens het online congres ‘Natuur & Mentale gezondheid’ van Stichting Green Mental Health en diverse partners. Meer informatie over dit congres vind je op de website van Green Mental Health. Hieronder vast een voorproefje van wat de stichting over het congres vermeldt.

Congres Natuur & Mentale gezondheid 2021

Binnen Nederland is er een toenemende belangstelling voor projecten en activiteiten op het raakvlak van natuur en mentale gezondheid. De huidige maatschappij wordt steeds complexer en ons brein heeft de tijd nodig om af te koelen en te resetten. Waar kan dit beter dan in de buitenlucht, in een park en in de vrije natuur op een mooie stille plek waar minder prikkels zijn en nieuwe creatieve gedachten weer wortel kunnen schieten?

Er is in de afgelopen jaren een nieuwe ‘groene beweging’ ontstaan. Gepassioneerde mensen vanuit zorg-, agrarische en natuurorganisaties hebben de krachten gebundeld en delen kennis en ervaringen die bijdragen aan een betere mentale gezondheid in de breedste zin van het woord. We informeren elkaar door middel van lezingen, workshops, werkbezoeken en buitenactiviteiten en wisselen kennis en ervaringen uit. Het doel van deze bijeenkomsten is dat er binnen Nederland een netwerk ontstaat van gelijkgestemden; mensen met een passie voor natuur en mentale gezondheid.

Welk programma kun je verwachten? We gaan in gesprek met wetenschappers. Onderzoekers uit het hele land praten je bij over het nut en de noodzaak van herstellen in de natuur en op welke manieren je dit het beste kunt doen. Alle bij ons bekende nature based interventions (NBI) komen aan bod. Ook maken we duidelijk hoe je deze nieuwe interventies kunt implementeren binnen je eigen organisatie.

In de overige blokken binnen het rooster laten we je de goede voorbeelden uit de praktijk zien en horen, die momenteel al succesvol zijn in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de zorgboerderij van Bram van der Leden, ervaringen met natuur op recept, het bouwen van een tiny house, helende tuinen, speciale projecten voor ouderen, projecten voor jongeren, dagbesteding door werken in het bos en succesvolle re-integratieprojecten in de natuur. (Bron: greenmentalhealth.nl)

Interesse in deelname aan het congres? Aanmelden kan via het online inschrijfformulier.

4 Reactie's
  • Anoniem
    Geplaatst op 13:06h, 05 mei Beantwoorden

    Zo bijzonder dat er , in weliswaar andere vorm, teruggegrepen wordt naar wat men vroeger al wist en toepaste. Psychiatrische ziekenhuizen in de prachtige, natuurlijke omgeving van bossen en duinen.

  • Jet Menkveld (Paard en Psyche)
    Geplaatst op 08:26h, 07 mei Beantwoorden

    Mooie ontwikkeling
    In de “alternatieve sector” (al heb ik moeite met dat onderscheid) is er al veel aandacht voor.
    Zo geef ik (net als veel van mijn collega’s) therapie en coaching met paarden in de vrije natuur.
    Want naast in de natuur zijn is ook wetenschappelijk bewezen dat contact met dieren ook een heel positieve invloed heeft.
    Ik hoop dat er steeds meer aandacht gaat komen voor deze manier van hulpverlening en dat er in de toekomst ook meer vergoed zou kunnen worden vanuit de basisverzekering en niet alleen GGZ.

  • Anoniem
    Geplaatst op 21:15h, 15 mei Beantwoorden

    Ze moeten het aanpassen aan de persoon..Ik houd helemaal niet van de natuur.Toen mijn kinderen klein waren woonde ik op loop afstand van een bos en een groot park.Ideaal voor kinderen.Toen ze volwassen waren en het huis uit ben ik op een appartement in het centrum gaan wonen..Daar heb ik het veel meer naar mijn zin.Ik loop elke dag een rondje in het centrum.doe mijn boodschappen dagelijks,Pak af en toe een terrasje.Er is ook een groot overdekt winkelcentrum naast de deur van mijn appartementencomplex.Ik voel me hier heerlijk.Niet iedereen is een natuurmens.

  • Frits Bovenberg
    Geplaatst op 12:53h, 19 oktober Beantwoorden

    Goed dat Ggz.nl hier steeds meer aandacht aan besteed. Uiteraard houd niet iedereen van de natuur. Maar een steeds grotere groep heeft enorme belangstelling voor deze ontwikkelingen. En het is van belang dat je hier zelf voor kan kiezen in de nabije toekomst.

Geef een reactie