27 jan Na Frankrijk ook in Nederland meer aandacht voor incest
In Frankrijk is er momenteel veel ophef over het gebrek aan beleid en wetgeving om incest (en kindermisbruik in het algemeen) tegen te gaan. Op sociale media delen Fransen onder de hashtag #MeTooInceste massaal hun ervaringen over misbruik dat ze in hun jeugd hebben meegemaakt. Aanleiding voor deze actie was een boek dat begin deze maand werd uitgebracht, waarin beschreven wordt hoe een bekende Franse politicoloog zijn stiefzoon misbruikte. Ook in Nederland wordt nu meer aandacht gevraagd voor dit onderwerp: sinds 20 januari is de hashtag #MeTooIncestNL gelanceerd, in de hoop dat er meer over deze vorm van misbruik gesproken wordt.
Het initiatief in Nederland is gestart door lotgenotenorganisatie Stichting Revief en CELEVT (Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering). Binnen deze organisaties zijn twee ervaringsdeskundigen actief die zelf op jonge leeftijd met incest te maken hebben gehad en die het voortouw hebben genomen om de Franse actie in eigen land op te volgen. Zij pleiten voor een betere aanpak om incest tegen te gaan en een betere behandeling van slachtoffers die dit hebben meegemaakt.
In tegenstelling tot de situatie in Frankrijk, is in Nederland elke vorm van seksuele handelingen met kinderen bij wet verboden. De Franse wetgeving is hierin een stuk minder streng: pas wanneer er kan worden aangetoond dat er geen wederzijdse instemming is geweest en er sprake was van dwang, worden verdere acties ondernomen. Daarnaast raken dergelijke zaken op dit moment na dertig jaar ‘verjaard’, terwijl misbruik binnen gezinnen vaak juist pas na vele jaren naar buiten komt.
Hoewel het in Nederland wettelijk al beter is geregeld, is de omvang van het probleem volgens de initiatiefnemers ook hier nog veel groter dan vaak wordt gedacht. Dit weekend sprak klinisch psycholoog en hoofd van het Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic over het onderwerp bij NPO Radio 1; het fragment is hier terug te luisteren. Ook in Nederland is het bespreken van incest nog een taboe, en blijkt het vele malen vaker voor te komen dan lange tijd werd aangenomen. Van misbruik in het algemeen kent Nederland al bijna twee miljoen slachtoffers, geeft Bicanic aan.
Met de Nederlandse variant van de hashtag komt er hopelijk meer ruimte voor discussie en ideeën om het probleem effectiever aan te pakken. Het bespreekbaar maken van eigen ervaringen vormt hierin een belangrijke eerste stap. Volg de hashtag en het account op Twitter om op de hoogte te blijven van de actie in Nederland.
Geen reactie's