01 okt Tekort aan gz-psychologen
GGZ.nl heeft op het congres ‘Preventie van psychische aandoeningen bij kinderen’, (28 september 2018, Utrecht) een steekproef gehouden onder therapeuten.
Waarom is de GZ-Psycholoog belangrijk?
Sinds 2017 heeft een GZ Psycholoog een belangrijke functie in veel ggz instellingen. De GZ-Pycholoog mag net als de Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog als regiebehandelaar worden ingezet in zowel specialistische ggz (sggz) behandelingen als basis ggz (bggz) behandelingen.
In 2018 heeft dit geleid tot een te kort aan GZ-Psychologen in instellingen die GZ-Psychologen ook willen inzetten om zelf behandelingen uit te voeren. Instellingen die de GZ-Psycholoog louter als regiebehandelaar inzetten lijken geen gebrek te hebben aan deze kwalificatie.
Hoe gaan ggz-instellingen hiermee om?
Door de regelgeving van de afgelopen 10 jaar is het aantrekkelijk om de belangrijkste ggz behandelaren met hoge registraties (psychotherapeuten, psychiaters en klinische psychologen) alleen in te zetten als hoofdbehandelaar voor begeleiding van basispsychologen. Door deze zogenaamde registerpsychologen alleen in te zetten als begeleiders en controleurs zijn er maar weinig van nodig in een ggz instelling. Het gevolg is dat de cliënten vrijwel uitsluitend door basispsychologen worden gezien. Nu de GZ-Psycholoog ook gedeeltelijk onderdeel vormt van het groepje toptherapeuten neemt dit effect toe.
Ideale inzet registerbehandelaren
Diverse instellingen hebben 1 registertherapeut op 10 psychologen in dienst. Volgens veel professionals zou een ratio van 1:4 ideaal zijn. Registertherapeuten zouden daarbij ook zelf tenminste één vierde van de tijd volledige behandelingen moeten kunnen uitvoeren om hun eigen kennis en ervaring niet uit te hollen.
Wat is de verwachting voor de toekomst
De druk zal flink afnemen omdat er veel nieuwe GZ-Psychologen worden opgeleid. Daarbij zien steeds meer instellingen in hoe ze de GZ-Psychologen goed kunnen inzetten. Naar verwachting is de schaarste in 2019-2020 voorbij.
Geen reactie's