Voorspellen van risico op seksuele agressie

agressie ggz

Voorspellen van risico op seksuele agressie

Het klinkt logisch; wanneer je kunt voorspellen wie seksueel agressief gedrag gaat vertonen kun je actief op zoek gaan naar behandeling. Het blijkt echter moeilijk te zijn in forensische centra om de neiging tot seksuele agressie te kunnen meten. Omdat vaak gebruik wordt gemaakt van ‘zelfinvul’ vragenlijsten om agressieve neigingen te toetsen heeft de betrokkene de gelegenheid om maatschappelijk wenselijke antwoorden te kiezen. Om te komen tot een betere voorspelling ontwierp Gordon Nagayama Hall met zijn team in 1994 een laboratoriummaatstaf voor seksuele agressie. Deze test blijkt effectief om seksuele agressiviteit te voorspellen. Molly Franz en haar team hebben recentelijk een steekproef gedaan bij 49 mannelijke scholieren om de test uit 1994 te toetsen op bruikbaarheid in het hier en nu. De test meet volgens de auteurs wat het pretendeert te meten. Mannen die de neiging hebben om voor een seksueel expliciete video te kiezen hebben een grotere neiging tot seksuele agressie, ze zien vrouwen meer als objecten, hebben een meer vijandige vorm van seksisme en ze hebben vaker dates die niet gericht zijn op de andere persoon maar alleen op de eigen bevrediging. Tot slot waren deze mannen meer geneigd om ontmenselijkende overtuigingen over de vrouwelijke bondgenoot uit te drukken, en beschouwen ze hun partner(s) als minder intelligent.

(Redactie) Toch dient er terughoudendheid worden betracht bij het meten van dergelijke maatschappelijk kritieke maten. Immers, wanneer het bij potentiële delinquenten bekend is dat een dergelijke test bestaat is het nog steeds aannemelijk dat sociaal wenselijk gedrag wordt getoond in het laboratorium. Of het nu vragenlijsten of andere instrumenten betreft.

Lees hier het hele artikel

https://ggz.nl/ggz-luidt-noodklok-over-forensische-zorg/

1 Reactie
  • Pingback:Dwang en drang in de GGZ | GGZ
    Geplaatst op 19:19h, 09 oktober Beantwoorden

    […] Gerelateerde thema’s invloed van prefrontale hersenfuncties persoonlijkheidsfactoren en coping op moedeloosheid en doodswens voorspellen van risico op seksuele agressie […]

Geef een reactie