Na de Limonade: ouders in gesprek over alcohol en drugs bij pubers

Na de Limonade: ouders in gesprek over alcohol en drugs bij pubers

Na de Limonade: ouders in gesprek over alcohol en drugs bij pubers

Bron: Trimbos-instituut, Helderopvoeden.nl

Het platform Helder Opvoeden plaatste eerder dit jaar een oproep aan ouders van pubers om zich bij interesse te melden voor deelname aan een podcast. In de podcast gaat maker Maarten Dallinga in gesprek met groepjes ouders over het omgaan met alcohol en drugs in de opvoeding. De eerste afleveringen van de podcastserie genaamd Na de Limonade zijn inmiddels verschenen en te beluisteren via diverse kanalen.

“Onder jongeren van 12-16 jaar heeft 48% weleens alcohol gedronken, 10% wel eens cannabis gebruikt en 2% ervaring met XTC. Het gebruik van alcohol of drugs op jonge leeftijd kan negatieve gevolgen hebben. Zoals problemen met concentratie en geheugen, schade aan organen en een verhoogde kans op kanker. Bovendien is de kans groter dat je verslaafd raakt aan alcohol als je jong begint met het drinken hiervan”, zo is te lezen op de website van het Trimbos-instituut.

In Na de Limonade praat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga met groepjes ouders van puberkinderen over alcohol en andere drugs. Hoe gaan zij in de opvoeding met deze thema’s om? Hoe praat je hierover met je kinderen en wat vertel je bijvoorbeeld over je eigen ervaringen met betrekking tot alcohol- en drugsgebruik? In de podcast wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt en delen de ouders hun ideeën, ervaringen, twijfels en successen. Ook deelt Ninette van Hasselt (hoofd van het programma alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos-instituut) iedere aflevering inzichten en tips.

“Ouders hebben vaak meer invloed op het alcohol- en drugsgebruik van hun kinderen dan ze zelf denken”, aldus Neeltje Vogels, projectleider bij het Trimbos-instituut. “Zo spelen de opvoedstijl, de band tussen ouders en kinderen en het voorbeeldgedrag van ouders allemaal een rol. Tegelijkertijd hebben ouders te maken met opstandigheid en andere ontwikkelingen die bij het puber-zijn horen. […] Met deze podcast willen we niet alleen handvatten en herkenning bieden voor ouders, maar ook tips delen.”

Elke aflevering komen er verschillende ouders aan het woord; samen met de maker (Dallinga) en deskundige Ninette van Hasselt gaan zij het gesprek aan over diverse onderwerpen rondom het thema opvoeden, alcohol en drugs. In de afleveringen komen de volgende aspecten aan bod:

Aflevering 1: vrijheid geven vs. grenzen stellen
Hoeveel vrijheid geven ouders hun kinderen in de omgang met alcohol en andere drugs? En wat is verstandig? Maarten Dallinga interviewt ouders en Ninette van Hasselt (hoofd van het programma alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos-instituut).

Aflevering 2: in contact blijven
Wat kun je als ouder of verzorger het beste doen om goed contact te houden met je puberkind over alcohol- en drugsgebruik?

Aflevering 3: invloed van de volwassen omgeving
Ouders of verzorgers zijn het belangrijkste voorbeeld voor pubers. Hoe geef je het goede voorbeeld? En hoe ga je om met andere ouders wanneer die anders denken over alcohol- en drugsgebruik dan jijzelf?

Aflevering 4: invloed van leeftijdsgenoten
Wat doe je als leeftijdsgenoten van je puberkind negatieve invloed op hem of haar hebben? Of als je daar bang voor bent?

Aflevering 5: belangrijkste leerpunten
In deze slotaflevering vertellen ouders over hun belangrijkste lessen en geeft Ninette van Hasselt nog een aantal praktische tips.

De eerste drie afleveringen zijn nu al te beluisteren via helderopvoeden.nl of via een van de andere podcastkanalen.

Geen reactie's

Geef een reactie