Stress en angst verminderen met behulp van de nervus vagus

Stress en angst verminderen met behulp van de nervus vagus

Stress en angst verminderen met behulp van de nervus vagus

Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en contact heeft met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen speelt daarbij een belangrijke rol.

Dit inzicht ligt aan de basis van de baanbrekende polyvagaaltheorie van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen W. Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvatten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je angst verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen.

“Wij zijn allemaal familie van de homo sapiens. Die was niet de sterkste of de slimste mensensoort, maar toch won hij de evolutionaire ratrace. Omdat hij een belangrijke streep voor had op zijn naaste concurrenten: hij was vriendelijk. Je leest het goed: de homo sapiens veroverde de wereld omdat hij de vriendelijkste aller mensen was. Hij kon met iedereen praten, zelfs met volslagen onbekenden. Hij kon emoties lezen bij anderen en zijn eigen emoties reguleren.

Al vele jaren geleden werd geopperd dat sociaal contact een belangrijke bescherming biedt tegen stress. Maar nu weten we ook hoe dat mechanisme in elkaar zit. Dat wonderlijke verhaal wil ik je in dit boek vertellen. Het is een verhaal met vele zijtakken. Ik zal het hebben over ons zenuwstelsel, over angst en trauma, over flexibiliteit en veerkracht. Je zult kennismaken met de nervus vagus, de polyvagaaltheorie, met triggers en glimmers. Ik zal je ook enkele simpele technieken en oefeningen aanreiken om je nervus vagus te activeren.

Heb je soms hevige angsten? Twijfel je aan jezelf? Kamp je met trauma? Ben je snel overprikkeld? Wil je meer controle over je ademhaling, je spijsvertering of je hartslag? Wil je je immuniteit versterken? Of ben je op zoek naar een frisse kijk op veerkracht? Dan ben je bij de nervus vagus aan het juiste adres.” – Luc Swinnen

In dit boek legt Luc Swinnen op begrijpelijke en toegankelijke wijze uit hoe de nervus vagus verbonden is met de rest van het lichaam, en wat er zowel op fysiologisch als psychologisch vlak gebeurt tijdens diverse stressreacties. De onderliggende neurobiologische processen worden uitgebreid uitgelegd en vormen een heldere basis aan achtergrondkennis om ook de praktische toepassingen van de theorie goed te kunnen begrijpen. De auteur geeft een hoop tips, oefeningen en handvatten aan de lezer om inzicht te krijgen in de eigen situatie en deze – indien gewenst – te verbeteren.

Over de auteur

Dr. Luc Swinnen is een internationaal erkende expert op het vlak van stress en burn-out. Hij weet als geen ander wetenschappelijke inzichten te vertalen naar een breed publiek. Van zijn boeken werden al vele tienduizenden exemplaren verkocht. Afgelopen jaar verscheen van zijn hand Rust voor je brein.

Activeer je nervus vagus

Auteur: Luc Swinnen
Uitgever: Lannoo
Uitvoering: Paperback, 240 pagina’s, 245 x 160 mm
EAN: 9789401476256
Prijs: € 21,99

1 Reactie
  • De Clerck Mieke
    Geplaatst op 12:28h, 01 september Beantwoorden

    Ik zou vooral willen oefenen,om op een zachtere verbale manier terug meer contact te zoeken met mensen,maar angst staat dit op dit moment wat in de weg.

Geef een reactie