Sluiting van instellingen leidt tot zorgen over continuïteit ggz

Sluiting van instellingen leidt tot zorgen over continuïteit ggz

Sluiting van instellingen leidt tot zorgen over continuïteit ggz

De afgelopen weken kwamen er diverse berichten binnen over ggz-instellingen die hun deuren moeten sluiten. Eerst werd de sluiting van PsyQ en i-psy – beide onderdeel van de Parnassia Groep – in Amsterdam bekend, en later volgde eenzelfde voornemen voor het Centrum voor Psychotherapie van Pro Persona in Lunteren. Bij cliënten, zorgverleners en andere deskundigen ontstaan zorgen en vragen over of behandelingen wel voortgezet kunnen worden en of de kwaliteit hiervan kan worden gewaarborgd. In het radioprogramma De Nacht van… werd onder andere met cliënten van Pro Persona gesproken over de gevolgen van zo’n sluiting.

Wanneer een ggz-instelling de deuren sluit, heeft dit een grote impact op cliënten en hun naasten. De behandeling die van start is gegaan zal immers niet op dezelfde manier kunnen worden voortgezet, en het is nog maar de vraag of, hoe en wanneer er een vervolg komt. Als er dan een nieuwe plek voor een cliënt wordt gevonden, zullen de behandelaar en de cliënt opnieuw aan elkaar moeten wennen en zal er een nieuwe therapeutische band moeten worden opgebouwd.

In het programma De Nacht van… op NPO Radio 1 sprak Merel Wielaert met Mariëlle van den Berg, persvoorlichter van MIND, over wat er allemaal komt kijken bij het sluiten van een ggz-instelling, wat hieraan voorafgaat en welke rol verzekeraars hierbij spelen. Ook wordt er in de aflevering gesproken met twee cliënten die onder behandeling zijn bij Pro Persona in Lunteren. Zij vertellen over hun ervaringen bij deze ggz-instelling, wat het hen heeft opgeleverd en welke impact het besluit om Pro Persona te sluiten op hen heeft.

In veel gevallen leidt het sluiten van een instelling tot onzekerheid en onrust bij cliënten; ook mensen die nog op de wachtlijst stonden voor een behandeling weten niet meer waar ze aan toe zijn. Om dit soort procedures in de toekomst hopelijk beter te laten verlopen, heeft het ministerie van VWS aan stichting MIND gevraagd om te helpen bij het opstellen van een zogenaamd sluitingsprotocol. Hier zal een stappenplan in worden beschreven die ggz-instellingen kunnen aanhouden om de zorg van cliënten op een goede manier af te ronden en over te dragen.

Beluister hier de aflevering van het radioprogramma De Nacht van… over de impact van het sluiten van ggz-instellingen.

Geen reactie's

Geef een reactie