Resultaten van dierondersteunde psychotherapie bij persoonlijkheidsproblematiek

Resultaten van dierondersteunde psychotherapie bij persoonlijkheidsproblematiek

Een groep wetenschappers van de de Open Universiteit, SPEL Psychologen Putten en Online poli’s I-psy psyQ Brijder, Parnassia Group onderzochten het effect van dierondersteunde psychotherapie bij een groep van 71 patiënten met een persoonlijkheidsstoornis.

De auteurs concluderen dat de toevoeging van dierondersteunde psychotherapie positief gevolg heeft voor zelfredzaamheid, zelfwaardering en interpersoonlijke gevoeligheid. 

Géza Kovács, Annemiek van Dijke, Inge Noback en Marie-José Enders-Slegers

In de studie van Kovács et al. werd onderzocht of -door paarden ondersteunde psychotherapie- een positieve toevoeging is aan de standaard therapie (kortdurende psychodynamische psychotherapie (STPP)) voor patiënten met persoonlijkheidsproblemen.

Methoden
Bij 71 patiënten met persoonlijkheidsproblemen werden algemene disfunctie, depressie, affect- en zelfregulatie gemeten met SCL90, PANAS, BDI, PSES, IOV. Alle patiënten namen deel aan een multimodale intramurale groepspsychotherapie. Na 8 of 12 weken hield de experimentele groep (n = 51) zich bezig met de module Dieren-geassisteerde psychotherapie (EASTPP) met paarden, terwijl de treatment as usual (TAU) -groep de face-to-face groepsbehandeling voortzette. Semi-gestructureerde interviews werden verzameld na een follow-up van 3 maanden (n = 16).

Resultaten
Beide condities lieten significante verbeteringen zien ten opzichte van de voormeting. De experimentele groep scoorde significant beter dan TAU (standaard therapie) op het gebied van interpersoonlijke gevoeligheid, zelfwaardering en zelfredzaamheid. Bovendien lieten de semi-gestructureerde interviews een toename zien in zelfbeheersing, assertiviteit en inzicht.

Conclusie
Integrated Equine Assisted Short Term Psychodynamic Psychotherapy (EASTPP) lijkt haalbaar en effectief in een patiëntengroep met persoonlijkheidsproblemen. Het voordeel van de toevoeging van EASTPP ligt vooral in het overwinnen van interpersoonlijke gevoeligheid, zelfredzaamheid en zelfwaardering.

Het hele artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Neuroscience and Mental Health (ANAMH), een gezamenlijke uitgave van ggz.nl en ggz.be

Bekijk het volledige artikel
EASTPP in pdf
EASTPP in html

1 Reactie
  • Katy van der Zwaag
    Geplaatst op 09:45h, 09 maart Beantwoorden

    Wat geweldig dat de kracht en sensitiviteit van dieren zo helend werkt!

Geef een reactie