Problemen in jeugd-ggz lopen op: toename van crisisgevallen

Problemen in jeugd-ggz lopen op: toename van crisisgevallen

Problemen in jeugd-ggz lopen op: toename van crisisgevallen

Van meerdere kanten klinken noodkreten om de situatie in de jeugd-ggz aan te pakken. Het aantal jongeren dat tegen problemen aanloopt is sinds de corona-uitbraak – en de gevolgen daarvan – flink toegenomen. Ggz-instellingen kunnen de druk niet aan, de wachtlijsten zijn lang en thuis wordt de situatie inmiddels onhoudbaar. In verschillende media wordt de overheid opgeroepen om snel met oplossingen te komen, voordat de situatie nog verder uit de hand loopt.

Onlangs schreef het AD over de toename aan eetstoornissen en suïcidaal gedrag onder jongeren dat het afgelopen jaar bij diverse instanties werd waargenomen. De zorgvraag neemt toe, maar de hulp blijft achter:

Het lukt in veel gevallen nog om zorg en onderwijs door te laten gaan voor kwetsbare kinderen die al in beeld waren. Maar, ziet de IGJ, niet alle kwetsbare kinderen die dat nodig hebben, kunnen door de druk op de noodopvang alle benodigde tijd terecht. Ook is er geen goed zicht op kinderen die nog niet in beeld zijn, maar waar het nu niet goed mee gaat. “Ze blijven grotendeels buiten beeld, onder meer doordat andere partijen nu minder signaleren, waaronder scholen”, schrijft de IGJ op basis van gesprekken met zorgverleners.

De krant bericht dat er landelijk een toename is van het aantal kinderen dat op ic’s belandt na een suïcidepoging. Ook het aantal meldingen en hulpvragen bij 113 Zelfmoordpreventie is sinds de coronacrisis flink gestegen. “Bij veruit de meeste mensen die contact opnemen, gaat het om jongeren. Er is echt een stijgend aantal dat kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in de omgeving”, aldus woordvoerder Scarlet Hemkes in het AD.

In de tv-uitzending van Kassa werd vorig weekend eveneens aandacht besteed aan de toenemende problemen in de jeugd-ggz. Op de website van BNNVARA is de aflevering terug te zien en wordt de huidige situatie in de jeugdzorg verder toegelicht:

Jozien Snijders, klinisch psycholoog en bestuurder van Youz, ziet ook dat er grote wachtlijsten zijn en niet alleen voor autismestoornissen of voor hoog specialistische zorg. “Op de spoedpoli zien instellingen kinderen en jongeren met veel klachten binnenkomen: van depressie tot automutilatie, eetstoornissen en suïcidaliteit.”

Volgens kinder- en jeugdpsychiater Hilmar Backer loopt men steeds meer vast bij alles wat complex en urgent is en wat continue zorg nodig heeft. “De crisisdiensten lopen over en daar komt bij dat corona ook een groot effect heeft op stemming en psychiatrische problematiek. Daardoor zien wij een forse toename in aanmeldingen bij de kleine praktijken, die het werk niet aan kunnen en het vervolgens aanbieden bij de crisisdienst.”

In de aflevering is een reportage te zien van Rosanne, die van het ene probleem in het andere rolt in haar zoektocht naar de juiste hulp voor haar zoon:

Rosanne is al jaren bezig om een goede behandelplek voor haar tienjarige zoon te krijgen. Hij heeft naast autisme een emotie-regulatiestoornis. Na de lockdown van vorig jaar, en doordat hij wekenlang thuis zat, ging het helemaal mis met hem. “Het is zo moeilijk om je kind te zien schoppen tegen de muur. Hij loopt soms naar de messenla toe en zegt dat hij zichzelf gaat steken”, zegt Rosanne. Met zware medicatie is de situatie nu onder controle en na negen maanden wachttijd kan hij binnenkort starten aan een intensieve klinische behandeling bij Youz.

Bekijk hier het fragment van Kassa over de noodsituatie in de jeugd-ggz en de toelichting van Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse GGZ, over de huidige stand van zaken.

 

* Heb je gedachten over zelfmoord, heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een naaste? Neem (anoniem) contact op met 113 Zelfmoordpreventie via chat, of bel 113 of het gratis nummer 0800-0113. De hulplijn is 24/7 geopend. *

2 Reactie's
 • Jorn
  Geplaatst op 14:03h, 09 februari Beantwoorden

  Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open;

  In de media wordt dit er altijd bij gezet wanneer het over suïcide gaat. Ik ga er vanuit dat dit gebeurd na advies door GGZ instanties. Vreemd dat het niet ook hier duidelijk vermeld wordt.

  • Redactie
   Geplaatst op 16:28h, 09 februari Beantwoorden

   Dank voor de toevoeging Jorn, we zetten het normaal inderdaad bij dergelijke berichten erbij, maar hier was het per abuis weggevallen. We hebben de vermelding aan het bericht toegevoegd.

Geef een reactie