Nieuwe inzichten in de Moro-reflex bij neurologische en psychologische ontwikkeling

Nieuwe inzichten in de Moro-reflex bij neurologische en psychologische ontwikkeling

Persbericht via ‘Nanco Mulder’ – De Moro-reflex, een natuurlijke reflex bij pasgeborenen, staat centraal in de vroege ontwikkeling van baby’s. Nieuw onderzoek benadrukt het belang van deze reflex en werpt licht op zijn rol bij het begrijpen van de neurologische ontwikkeling van zuigelingen.

De Moro-reflex, ook wel bekend als de ‘schrikreflex’, is een automatische reactie die optreedt bij baby’s als reactie op plotselinge stimulatie, zoals plotselinge bewegingen of geluiden. Het wordt gekenmerkt door het spreiden van de armen, gevolgd door het samentrekken ervan, en kan gepaard gaan met huilen of onrust. Terwijl de Moro-reflex vaak wordt geassocieerd met pasgeborenen, kan deze reflex tot ongeveer 4-6 maanden na de geboorte aanwezig zijn en vervolgens geleidelijk verdwijnen naarmate het zenuwstelsel van de baby zich ontwikkelt.

Er zijn aanwijzingen dat de Moro-reflex een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de motorische vaardigheden van baby’s. Door middel van geavanceerde neuroimaging-technieken hebben wetenschappers ontdekt dat de Moro-reflex verbonden is met de ontwikkeling van de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor sensorische verwerking en motorische controle. Deze bevindingen suggereren dat de reflex niet alleen een onmiddellijke reactie op stimuli is, maar ook een belangrijk mechanisme voor de hersenen om sensorische informatie te integreren en motorische reacties te coördineren.

Dr. Lisa Verhoeven, een vooraanstaand kinderarts gespecialiseerd in vroege ontwikkeling, merkt op: “De Moro-reflex is meer dan alleen een reflexieve reactie; het is een venster naar de neurologische ontwikkeling van een baby. Door de Moro-reflex te observeren en te begrijpen, kunnen ouders en zorgverleners inzicht krijgen in de motorische en sensorische ontwikkeling van een kind en eventuele vertragingen of problemen vroegtijdig identificeren.”

Therapeut Nanco Mulder geeft aan dat er gelijkenissen zijn met de Polyvagaaltheorie maar dat de Moro-reflex nog eerder in de ontwikkeling een rol lijkt te spelen. De implicaties van de bevindingen met betrekking tot de Moro-reflex zijn volgens Mulder inzichtgevend voor ouders, zorgverleners en professionals in de kindergeneeskunde. Door de Moro-reflex te begrijpen en te monitoren, kunnen ze waardevolle inzichten verwerven in de neurologische ontwikkeling van zuigelingen en passende interventies bieden indien nodig.

Kijk voor meer informatie ook op https://primaire-reflexen-nanco.nl/moro-reflex/

1 Reactie
  • Anoniem
    Geplaatst op 16:42h, 25 april Beantwoorden

    mooi dat hier aandacht voor is

Geef een reactie