Luisterdocumentaire over rookgedrag en stoppen met roken

Luisterdocumentaire over rookgedrag en stoppen met roken

Luisterdocumentaire over rookgedrag en stoppen met roken

In de podcastserie Rooksignalen verdiept onderzoeksjournalist Peter de Ruiter zich in het vraagstuk waarom er in Nederland nog steeds op grote schaal gerookt wordt. Hij spreekt onder andere met rokers, ex-rokers en deskundigen over het rookgedrag en persoonlijke ervaringen. Ook zoekt hij uit welke manieren er zijn om te stoppen met roken en hoe effectief die manieren zijn.

De eerste drie delen van de ‘luisterdocumentaire’ zijn al verschenen en kunnen online worden beluisterd. In deel 1 komt iemand van het Trimbosinstituut aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van maatregelen tegen roken. Daarnaast vertelt een praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk over wat een potentiële stopper kan verwachten van het proces, en gaat Peter de Ruiter op bezoek bij een Franse beweging die actie onderneemt om mensen te helpen bij het stoppen met roken.

In deel 2 bezoekt hij een bijeenkomst van Hugo Hairwassers, die al bijna tien jaar cursussen geeft waarbij hij claimt mensen in vier uur van hun verslaving af te kunnen helpen. Peter ondervraagt deelnemers en spreekt met Vera, een tachtig jaar oude dame die met behulp van de methode nu anderhalf jaar gestopt is met roken.

Deel 3 staat in het teken van anti-rookmiddel Champix, waarvan het gebruik sterk ter discussie staat. Gewaarschuwd wordt voor de bijwerkingen van met name psychische klachten. Het kan leiden tot depressies en zelfs tot suïcides: in Nederland zijn in de afgelopen tien jaar acht gevallen van zelfdoding in verband gebracht met Champix. Hoewel het officieel alleen verkrijgbaar is op doktersrecept, kan het ook illegaal via internet worden aangeschaft. Aan het woord is onder andere een ex-gebruiker van het middel, die door het gebruik mentaal afstompte en nergens zin meer in had. Peter de Ruiter onderzoekt bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor het middel en wie zou moeten optreden tegen de gevolgen.

Meer informatie over de podcastserie Rooksignalen en over de waarschuwing voor het middel Champix vind je op Luisterdoc.nl. Ook kun je hier de verschillende delen van de serie beluisteren en vind je links naar andere podcasts.

2 Reactie's
  • Peter de Ruiter
    Geplaatst op 16:21h, 10 maart Beantwoorden

    U kunt de podcastserie Rooksignalen het makkelijkst beluisteren als u zich met een podcastapp in telefoon of tablet abonneert op Luisterdoc. Wilt u reageren op of een bijdrage leveren aan de serie, mail dan naar mail@peterderuiter.nl of stuur een voicemail via WhatsApp naar 0626 046 210. Met groet, Peter de Ruiter, podcastmaker

  • Erica nooteboom
    Geplaatst op 20:53h, 14 augustus Beantwoorden

    Beste Peter, mijn dochter 26 journalist is gestopt met roken met champix een regelrechte ramp. Stopt met roken, eten, slapen en geen zin meer in het leven. Nu eindelijk hulp van ggz crisis team. Medicatie nodig om te slapen. Vanaf maandag begint ze met een behandelplan vip team ggz. Een groot drama bedrijf ligt plat nooteboom media al 3 maanden. Misschien kunnen we elkaar een keer spreken. Champix via huisarts verkregen. Mvg erica nooteboom 0636142803. Dit moet stoppen

Geef een reactie