GGZ Vaktijdschrift GGZV

GGZ Vaktijdschrift GGZV

Klik hier voor GGZ Vaktijdschrift nummer 3

 

In deze editie bespreken we de bevindingen van onderzoekers van de Vu en LMU over 1) de relatie tussen persoonlijkheid en gedeelde hersenactiviteit van 2 personen in sociale situaties en 2) prenatale stress op motorische ontwikkeling.

Dan, zeer actueel; Past Reality Integration oftewel PRI. PRI is een vorm psychotherapie die door een groot aantal BIG geregistreerde therapeuten in de geestelijke gezondheidszorg wordt toegepast.

Wij nemen geen standpunt in over de werkzaamheid van de therapie en de organisatie die eraan is verbonden. Het gepubliceerde is geschreven vanuit het perspectief van behandelaren die zich vertrouwd voelen met de methodiek. Zij bespreken impliciet hun zienswijze over de ideale educatieroute voor alle therapeuten gedurende de carrière.

Tot slot; ethiek. Nee, niet toegespitst op journalistiek over onze sector. Wel blijvend relevant; hoe ga je om met patiëntgegevens en

vooral, kun je deze delen?

Klik hier voor het hele tijdschrift

 • De Invloed van Prenatale Stress op de Cognitieve, Psychiatrische en Motorische Ontwikkeling van het Kind: systematische review. Sterre Rechtuijt en anderen. Peer reviewed. Klik hier voor direct toegang tot het artikel.
 • Ik had beter moeten weten. Casper Koene. Expert aan het woord.
 • Past Reality Integration, PRI, Education Permanent. Tanja Bakels. Expert aan het woord.
 • Persoonlijkheid en Hersenconnectiviteit, een nieuwe uitdaging? Chananja Labooy-Speksnijder en anderen. Peer reviewed. Klik hier voor direct toegang tot het artikel.

 

Klik hier voor het hele tijdschrift

 

4 Reactie's
 • L. De Vries
  Geplaatst op 16:55h, 14 juni Beantwoorden

  Ongelooflijk dat jullie zoveel plek inruimen voor een reclamepraatje over PRI!!!
  Lees het artikel in de Volkskrant van 31-05 over deze sekte-achtige beweging en trek het artikel terug met excuses a.u.b.!

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/haar-therapie-voor-jeugdtrauma-s-werkt-zegt-de-bedenker-anderen-denken-was-ik-er-maar-nooit-aan-begonnen~b0d7a136/

  • Admin
   Geplaatst op 23:29h, 22 juni Beantwoorden

   Beste L De Vries, dank u voor uw reactie.

   Het artikel in de Volkskrant is ongeveer gelijktijdig (enkele dagen eerder) verschenen met het door u genoemde artikel in GGZ Vaktijdschrift. De redactie van GGZV meende dat het reeds geaccepteerde artikel niet kon worden ingetrokken op basis van het Volkskrant artikel. De auteurs zijn allen onafhankelijke ggz deskundigen die achter het artikel staan, ook na publicatie van het artikel in de Volkskrant.
   In de redactionele inleiding van de GGZV uitgave wordt aangegeven dat GGZ Vaktijdschrift geen standpunt inneemt over de werkzaamheid van de therapie ofwel de betreffende organisatie. Het betreft ook geen wetenschappelijk artikel maar een artikel in de rubriek ‘De Sector’. PRI heeft een plaats in de ggz sector. Dat betekent niet per definitie dat de redactie de mening is toegedaan die de auteurs belichten. Letterlijk schrijft de redactie:

   “Wij nemen geen standpunt in over de werkzaamheid van de therapie en de organisatie die eraan is verbonden. Het gepubliceerde is geschreven vanuit het perspectief van behandelaren die zich vertrouwd voelen met de methodiek. Zij bespreken impliciet hun zienswijze over de ideale educatieroute voor alle therapeuten gedurende de carrière”.

   De redactie nodigt eenieder uit om middels een brief aan de redactie inhoudelijk te reageren op ieder geplaatst artikel. De redactie neemt hierbij alleen brieven of artikelen in behandeling die beargumenteerd onwaarheden of schijnbare onwaarheden belichten in het betreffende artikel.

   • Anoniem
    Geplaatst op 12:08h, 02 juli Beantwoorden

    Geachte redactie,

    Dank voor jullie reactie.
    Ik had de disclaimer ook gelezen.
    Maar het Volkskrant artikel maakt duidelijk genoeg dat we hier te maken hebben met een niet-bonafide organisatie, waardoor zo’n neutrale inleiding (‘wij nemen geen standpunt in…) wel erg gemakzuchtig overkomt.
    Wie het artikel leest krijgt het idee dat het hier gaat om een opleiding en een gedachtegoed dat blijkbaar zo serieus wordt genomen dat het in een regulier GGZ-tijdschrift geplaatst wordt zonder kritiek.
    Het artikel wordt gelijk ook op de pri-site genoemd natuurlijk omdat het als erkenning voor pri gezien wordt. Naar het Volkskrant artikel wordt op de pri-site uiteraard niet gelinkt.

Geef een reactie