Een kijkje in de mentale wereld van autisme

Een kijkje in de mentale wereld van autisme

Een kijkje in de mentale wereld van autisme

De animatiefilm Mind My Mind is afgelopen week veel geroemd en besproken in de media. In de met de hand getekende film zie je wat er gebeurt in het hoofd van een jongen met autisme, wanneer hij verliefd wordt op een meisje. De weergave van de gedachtespinsels en prikkelverwerking is voor veel mensen met autisme treffend en herkenbaar; daarnaast geeft het mensen zonder autisme op een mooie wijze inzicht in het autistische denken en handelen.

De film heeft inmiddels dan ook al veel prijzen binnengesleept en kon er bijna een Oscarnominatie bij optellen. Maker en regisseur Floor Adams heeft voor de film verschillende mensen met het syndroom van Asperger gevraagd naar hun ervaringen, maar ook naar hun beleving van de wereld en van bepaalde (sociale) gebeurtenissen. Uit hun verhalen heeft ze inspiratie gehaald om een soort ‘gemiddeld’ persoon met autisme – en dan vooral Asperger – te creëren, waar mensen zich beter in kunnen herkennen dan in de extreme gevallen die tot nu toe vaak in films zijn neergezet.

Wel benadrukt de maker dat er ook tussen mensen met autisme grote verschillen zijn en dat het bij iedereen net weer even anders werkt. In de animatiefilm zie je hoe er bij de hoofdpersoon Chris een mannetje in zijn hoofd zit die de regie probeert te houden over hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen. Voor Chris is dat niet vanzelfsprekend of logisch; zijn hoofd zit vol met allerlei ‘scripts’ of blauwdrukken die informatie bevatten over situaties en sociale gedragsregels. Het mannetje in zijn hoofd is vervolgens de hele dag bezig om de juiste informatie bij elkaar te vinden en Chris daarnaar te laten handelen.

In onderstaande fragment van De Wereld Draait Door zijn drie jongeren met autisme te gast en is tevens de maker van Mind My Mind zelf aanwezig. In het programma bespreken ze de film en leggen de jongeren uit wat het verhaal voor hen zo herkenbaar maakt:

Met de film hoopt Floor meer bewustwording en begrip te creëren omtrent autisme, zodat mensen elkaar ook meer gaan respecteren en beter in hun waarde kunnen laten. De productie van de animatiefilm is een flinke klus geweest die jaren in beslag heeft genomen, maar het resultaat mag er dan ook zijn. In deze video van Making Mind My Mind krijg je een kijkje achter de schermen bij het productieproces.

Vorige week is de korte film in première gegaan in enkele Nederlandse bioscopen, en de vertoning zal in de komende periode op nog meer plekken in het land te zien zijn. Wie de film liever thuis bekijkt, kan nu hier terecht om de film tegen betaling af te spelen. Naar verwachting zal Mind My Mind later in het jaar ook beschikbaar zijn via Video on Demand.

* Beeldmateriaal van mindmymind.nl

Geef een reactie