Educatieve escaperoom over dementie voor mantelzorgers en zorgmedewerkers

Educatieve escaperoom over dementie voor mantelzorgers en zorgmedewerkers

Educatieve escaperoom over dementie voor mantelzorgers en zorgmedewerkers

In Leiden kregen mantelzorgers en zorgmedewerkers eerder deze maand de kans om op een bijzondere manier te leren over dementie, namelijk door te ontsnappen uit een escaperoom. Deze escaperoom, genaamd De Mobiele Verwarring, is speciaal ontwikkeld om mensen te laten ervaren hoe het is om dementie te hebben en om te laten zien hoe je kunt omgaan met iemand die dementie heeft. Doordat de spelkamer zich in een caravan bevindt, kon deze op meerdere locaties in Leiden worden ingezet om deelnemers op interactieve wijze meer inzicht te geven in deze hersenaandoening.

Het beschikbaar stellen van De Mobiele Verwarring voor mantelzorgers en zorgverleners in Leiden was een initiatief van zorgorganisatie Incluzio Leiden. “Wij geloven dat mensen meer kunnen dan ze zelf denken. En doen er alles aan om mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving de juiste zorg te bieden. Mantelzorgers spelen daar een ontzettend belangrijke rol in. Met De Mobiele Verwarring hopen we hen nog beter te kunnen ondersteunen“, vertelt programmamanager Jolanda Wolfs.

Karin Schokker is docent verpleegkunde en docent gezondheidszorg & welzijn; in samenwerking met René Vertegaal en Escaperoom Leiden ontwikkelde zij De Mobiele Verwarring. De puzzels in de escaperoom zijn gebaseerd op acht principes van dementie, die worden beschreven in het boek De wondere wereld van dementie. Schokker: “Mantelzorgers doen hun uiterste best, maar weten nooit écht hoe het is om dementie te hebben. De escaperoom geeft hen kennis, begrip en leert hen omgaan met iemand met een beschadigd brein.”

Van mantelzorgers die aan de escaperoom hebben deelgenomen klinken positieve reacties. Enerzijds wordt deze als confronterend ervaren, maar anderzijds ook als belangrijk en inzichtgevend. Zo ook door Jeroen, die mantelzorger is voor zijn moeder met dementie: “Het geeft een gekanteld beeld, wat je wel herkent, maar het laat ook vooral zien hoe frustrerend, chaotisch en stressvol het is. Het geeft inzicht in en begrip voor wat mensen met dementie ervaren. Erg waardevol.”

Bekijk onderstaande video van Sleutelstad voor een indruk van De Mobiele Verwarring. Meer informatie over deze educatieve escaperoom vind je hier.

Beeld: De Mobiele Verwarring

Geen reactie's

Geef een reactie