De zin en onzin van vitaminepillen

De zin en onzin van vitaminepillen

De zin en onzin van vitaminepillen

Met de start van het nieuwe jaar en de feestdagen achter de rug, is het tijd om weer wat gezonder te gaan eten. Om fysiek en mentaal fit te blijven, is het belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Tegenwoordig wordt er al gauw naar een potje vitaminepillen gegrepen om (eventuele) tekorten aan te vullen. Een vitaminepil is echter niet de beste oplossing om gezond te blijven, zo was enige tijd terug te lezen in een artikel van het Parool.

Vitamines zijn betrokken bij allerlei belangrijke processen in het lichaam, zo ook in de hersenen. Vitamine B is onder andere nodig om zenuwcellen goed te laten functioneren en een tekort aan vitamine D kan leiden tot depressieve gevoelens. Wanneer je niet genoeg vitamines binnenkrijgt, kunnen celprocessen verstoord raken. Er kan dan schade ontstaan aan bijvoorbeeld huid, haar, nagels, botten, zintuigen en andere organen, maar je kunt ook mentale klachten krijgen zoals verwardheid, een verminderde concentratie en vergeetachtig worden.

Totaliteit

Zowel voor het lichaam als voor de geest is het dus van belang om de vitamineniveaus op peil te houden. Gelukkig groeit het bewustzijn dat gezonde voeding bijdraagt aan een goede mentale gezondheid. De fysieke gesteldheid beïnvloedt immers de mentale veerkracht en andersom. Met de huidige specialisaties binnen de geneeskunde – voor elk orgaan of lichaamsdeel is er wel een specialist – is deze visie wat op de achtergrond geraakt, maar dat beide invloed op elkaar uitoefenen en in balans moeten zijn, wordt steeds meer bevestigd. Voor vitale hersenen en een vitale geest, is het dan ook van vrijwel alle vitamines van belang om een gezond niveau te handhaven in het lichaam.

Vers of uit een potje

Vitamines uit een potje lijken de ideale oplossing om tekorten aan te vullen of te voorkomen. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan het innemen van supplementen. Ten eerste is de voedingsbehoefte per individu en per leeftijd en leefstijl verschillend. Het is belangrijk om te weten welke vitamines je extra nodig hebt en hoeveel; zomaar van alles wat slikken heeft dus niet zoveel zin. In vitaminepillen zijn de doseringen daarnaast soms erg hoog, veel hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Enerzijds is dit niet erg nuttig omdat overschotten deels weer worden uitgeplast, maar anderzijds kan een overdosering van vitamines ook schadelijke effecten hebben op het lichaam. De kans op overdosering van vitamines vanuit voedsel is niet erg groot, maar met een paar tabletten kan de dosis al snel toxisch worden.

Verder kunnen sommige vitamines beter door het lichaam worden opgenomen in de natuurlijke vorm die in voeding aanwezig is. Van andere vitamines blijkt uit studies echter dat het lichaam de synthetische variant beter kan opnemen. Toch zijn er in verse voedingsmiddelen vaak nog veel meer stoffen aanwezig die bijdragen aan een goede gezondheid, en bepaalde voedingsstoffen en vitamines kunnen elkaar in werking ook versterken.

Variatie

Zo zijn mineralen en vetzuren eveneens belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid. Over wat de effecten van suppletie op het lichaam en de geestelijke gezondheid precies zijn – van al die verschillende stoffen en in verschillende combinaties, doseringen en verhoudingen – is eigenlijk nog niet zoveel bekend. Meer onderzoek is nodig om hier beter inzicht in te krijgen.

Een veelgehoord en zinnig advies om gezond te blijven is dan ook: eet vers, gevarieerd en met mate. De Romeinen wisten dit al lang, met hun voedsel dat onder andere uit fruit, groenten, noten en olijfolie bestond. De gemak van een paar vitaminepillen om gezond te blijven is verleidelijk, maar uiteindelijk zullen een goede eet- en leefstijl toch meer opleveren dan een dagelijks vitamineshot uit een potje.

7 Reactie's
  • Machiel Hoek
    Geplaatst op 12:11h, 07 januari Beantwoorden

    Een goede gezondheid begint inderdaad bij een gezonde leefstijl.
    Dat is in onze tijd toch echter wat lastiger dan het adagium “eet voldoende groente en fruit”.
    De voedingsstoffen in hedendaagse groenten en fruit zijn veelal maar een fractie van de voedingsstoffen die er in zouden moeten/kunnen zitten, vanwege de industriële kweek ervan. Om nog maar te zwijgen van alle bestrijdingsmiddelen die er op de meeste groenten en fruit zitten.
    Suppletie van vitaminen is derhalve minder onnodig en zeker minder onzinnig dan in bovenstaand artikel en in het artikel van het Parool wordt gesteld.
    Een paar willekeurige aspecten:
    – Vitamine C. De mens en cavia’s zijn de enige levende wezens die zelf geen vitamine C aanmaken, en dit dus via voeding moeten binnenkrijgen. Voor mensen geldt dat de ADH gebaseerd is op het voorkómen van scheurbuik, en dat de gewenste dosis vele malen hoger ligt. Die hogere dosis bereik je feitelijk alleen met suppletie.
    – Vitamine D. In ons land krijgen wij te weinig vitamine D binnen via de zon, met name in de winter. Vergelijk onze kaakstructuur en de gezondheid van onze tanden maar eens met mensen die dichter bij de evenaar wonen. Dat verschil is veroorzaakt door vitamine D. Deze moeten wij echt suppleren, zeker in de wintermaanden. Niet voor niets kreeg iedereen vroeger levertraan, dat is een perfect supplement voor vitamine D en Omega3.
    – Multivitamine. Het grootste deel van de bij drogist en andere ketens verkrijgbare multivitaminen zit vol met chemische troep en niet-werkzame bestanddelen. De aanschaf daarvan is inderdaad weggegooid geld. De enige zinvolle en goede multivitaminen komen van de orthomoleculaire merken, en zijn helaas een stuk duurder. Maar het effect ervan is duidelijk merkbaar. Alleen al het toevoegen van een dergelijke multivitamine aan het dagelijkse dieet heeft bij heel veel mensen zichtbare en meetbare positieve effecten. Ik en mijn vrouw zien dat in onze praktijken, en bij vele anderen. Die ervaring zegt meer dan welke andere argumentatie ook.

    Ergo: suppleren van vitamines en mineralen is in onze samenleving erg nuttig, en in een aantal gevallen noodzaak.
    Laat je daarbij altijd adviseren door een deskundige, zoals een orthomoleculair therapeut. Dat is een mondvol, maar feitelijk is het een deskundige op het gebied van natuurgeneeskunde (ik ben dat zelf overigens niet).

    • Redactie
      Geplaatst op 15:56h, 07 januari Beantwoorden

      Dank voor je aanvulling. Bovenstaand artikel is ook zeker geen pleidooi tégen suppletie van vitamines en mineralen, dat is in sommige gevallen weldegelijk nodig. Het is enkel bedoeld om mensen een bewustere keuze te laten maken in de manier van vitamines en mineralen aanvullen en het belang van kwaliteit in te laten zien. En om aan te geven dat het in bepaalde gevallen weinig zin heeft om pillen te slikken als de leefstijl niet verandert. Advies van een deskundige is dan ook zeker aan te raden, en een goede kwaliteit van producten is van essentieel belang voor het resultaat. Vandaar ook: de zin en onzin van vitaminepillen.

  • Yvonne Snowhearth
    Geplaatst op 15:47h, 15 mei Beantwoorden

    LOL

  • Anoniem
    Geplaatst op 14:26h, 06 februari Beantwoorden

    lol

  • Piet Hein
    Geplaatst op 20:52h, 26 september Beantwoorden

    LoLoLoL

  • Charlotte Anne (Lotte) de Vries
    Geplaatst op 23:35h, 14 maart Beantwoorden

    Hallo Melanie,

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over de zin en onzin van vitaminepillen. Als orthomoleculair therapeut behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals tekorten aan vitamines en mineralen. Ik waardeer je benadering van de complexiteit van vitaminesuppletie en de nadruk op het belang van voeding. Ik wil graag toevoegen dat de individuele biochemie en voedingsbehoeften een cruciale rol spelen in de effectiviteit van supplementen.

    In mijn praktijk heb ik ontdekt dat zorgvuldige evaluatie van individuele voedingsbehoeften en leefstijl essentieel is voor het bepalen van de noodzaak en soort suppletie. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

    Vriendelijke groeten,
    Lotte

  • Rene Weiland
    Geplaatst op 12:51h, 30 maart Beantwoorden

    Raar, want toen ik het stuk las kreeg ik heel erg het gevoel dat supplementen onzin waren…

Geef een reactie