Burnout sloopt onze jeugd… niet!

Column Paul de Bruijn

Burnout sloopt onze jeugd… niet!

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Begin februari verschenen er artikelen waarin we lazen dat vier van de vijf jongeren op omvallen stonden. Een soort pandemie van Burnouts. Overigens viel elders ook te lezen dat hetzelfde gold voor medewerkers in de zorg. En dan vooral onder IC-medewerkers.

Verschillende media grepen dit aan om het Corona-beleid van het kabinet Rutte aan te vallen. In deze tijd is het immers een populair tijdverdrijf om Rutte overal de schuld van te geven. Ik denk dat er ook wel een casus te maken valt dat het zijn schuld is dat het weer met Pasen dit jaar ook al zo beroerd was. Andere clubs, waaronder de Groninger Studentenbond grepen het bericht aan om een collegegeldvrij studiejaar te eisen. Immers, geld lost alle problemen op. Dus ook Burnouts.

Vorig jaar zomer verschenen er ook al berichten dat er zo’n 4 miljoen verborgen Burnouts op de loer lagen. Niet alleen bij de normale media, maar ook bij GGZnieuws.

De berichten kwamen bij nader inzien allemaal van dezelfde bron. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out. Een hele mond vol en het klinkt ook heel serieus. Het is echter een bedrijf dat Burnout-tests en coaching aanbiedt. Dat heeft, net als McDonalds en Kentucky Fried Chicken, belang bij veel klanten. Er ligt echter onder het bedrijf verder geen enkele wetenschappelijke fundering voor de claims die het maakt. Wilmar Schaufeli noemt het zelfs ronduit totale quatsch en charlatanerie. Ik ben het niet altijd eens met Wilmar, maar hier ga ik 1-op-1 met hem mee.

Het is stuitend om te zien dat media, maar ook veel collega’s, de neiging hebben om met dit soort spectaculaire cijfers aan de haal te gaan. We leven in het tijdperk van de hyperbolen. Ik hoop dat met het verdwijnen van de meester van de hyperbool, Donald Trump, de wereld weer een beetje met beide voeten op de grond gaat landen.

Want als er één statement valt te maken in deze tijd is het dat er een pandemie aan hyperbolen heerst!

Voor meer info, lees ook eens dit artikel.

Geen reactie's

Geef een reactie