Boek over postnatale depressie: ‘Kind, ik hou (niet) van jou’

Boek over postnatale depressie: ‘Kind, ik hou (niet) van jou’

Boek over postnatale depressie: ‘Kind, ik hou (niet) van jou’

Op 23 oktober verscheen het boek Kind, ik hou niet van jou van Liza van der Veeken, docent Verpleegkunde aan de HvA. Het boek, dat is ontstaan vanuit de eigen ervaringen van de schrijfster, geeft de gedachten en gevoelens weer van een moeder met postnatale (postpartum) depressie. Het doorbreekt hiermee de taboes die er helaas nog steeds zijn rondom deze psychische aandoening.

“Maandenlang liep ik met de gedachte hem iets aan te doen.” Maar dat zeg je toch niet over je kind? Liza van der Veeken besloot haar gedachten wél te delen, in haar boek Kind, ik hou niet van jou, dat sinds eind oktober verkrijgbaar is.

Het verhaal

Kind, ik hou niet van jou beschrijft op openhartige wijze het verhaal van een jonge vrouw die na de geboorte van haar eerste zoon in een postnatale depressie belandt. Ondanks dat ze al jarenlang als verpleegkundige werkzaam is in de psychiatrie, heeft ze totaal niet door wat er aan de hand is, tot op het moment dat het bijna te laat is.

Zo’n zes maanden na de geboorte – en al maanden geteisterd door hele nare gedachten en verschrikkelijke intrusies – staat ze namelijk op het punt om een einde te maken aan haar eigen leven. Op dat moment worden echter haar ogen geopend en begint haar maandenlange reis naar herstel. Een reis die, ondanks dat het allesbehalve gemakkelijk verloopt, mooier eindigt dan ze zelf ooit had durven dromen.

Herkenbaar en taboedoorbrekend

In het boek wisselen de gelukkige gedachten en ervaringen van voor en tijdens de zwangerschap af met de contrasterende negatieve en heftige gedachten en gevoelens van na de bevalling. Gedachten die een moeder met postnatale depressie over het algemeen voor zich houdt. Want welke moeder durft te zeggen dat ze haar eigen kind iets aan zou willen doen?

Uit de eerste reacties van lezers blijkt dat die eerlijkheid juist nodig was. “Nu weet ik dat ik niet de enige ben” en “Het geeft niet alleen herkenning, maar ook erkenning”, wordt er gezegd. Maar ook: “Het geeft mij de kracht om door te gaan, en dat op mijn dieptepunt.”

Over de schrijfster

Liza van der Veeken is moeder van twee prachtige zoons, Jens en Gijs, en werkzaam als Geluksexpert voor zorgverlenende professionals. Met behulp van haar trainingen en coaching helpt ze mensen om het geluk in zichzelf (opnieuw) te vinden. Naast haar werk als Geluksexpert leidt ze als Docent Verpleegkunde samen met haar collega’s van de Hogeschool van Amsterdam onze toekomstige verpleegkundigen op. Tijdens de periode van haar postnatale depressie was ze werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie.

Kind, ik hou niet van jou

Auteur: Liza van der Veeken
Uitgever: Kleine dromen worden groot
Uitvoering: Paperback, 128 pagina’s, 210 x 140 mm
ISBN: 9789083369006
Prijs: € 19,95, verkrijgbaar via deze website

Auteursfoto: Linse van Dijk

* Noot van de redactie: Heb je gedachten over zelfdoding, heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een naaste? Neem (anoniem) contact op met 113 Zelfmoordpreventie via chat, of bel 113 of het gratis nummer 0800-0113. De hulplijn is 24/7 geopend. *

Geen reactie's

Geef een reactie