Bianca Verbeek over narcisme: een introductie

Bianca Verbeek - Narcisme deel 1

Bianca Verbeek over narcisme: een introductie

Als auteur van het boek KWAADAARDIG – de hemelse hel en helse hemel van narcisme en als meervoudig ervaringsdeskundige zal ik enkele columns schrijven voor ggz.nl over de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voordat ik hiermee begin, zal ik iets vertellen over mijn achtergrond.

Met een narcistische ouder en meerdere ex-relaties – of beter gezegd ‘nex-relaties’ – heb ik nauw samengeleefd. Zowel openlijke als verborgen narcisten van diverse pluimage, alsook hun families zijn in mijn leven en werk voorbij gekomen. Van de circa 43 verschillende typen narcisten hebben er al heel wat mijn levenspad gekruist.

Met de opgedane theoretische kennis is het als meervoudig ervaringsdeskundige mogelijk om in retrospectie met praktijkvoorbeelden (en soms ook functionele humor) kennis te verspreiden over deze onzichtbare en ontastbare epidemie. Verborgen narcisme is als niet-ervaringsdeskundige of enkelvoudig ervaringsdeskundige heel lastig snel te herkennen. Zelfs voor professionals is dat zo.

Slachtoffers en lotgenoten komen na een relatie met zo’n persoon, bij gebrek aan kennis en begeleiding, vaak opnieuw in een relatie met een narcist van een ander type terecht. Noem het een andere verpakking. Vaak duurt het dan toch weer te lang voordat het narcisme wordt herkend en heeft het alweer meer beschadiging en drama opgeleverd. Dan krijg je vlek op vlek. Er gaan vaak jaren of decennia voorbij voordat slachtoffers op de een of andere manier aan de weet komen wat er aan de hand is. De een gaat iets doen met die kennis, ook aan zichzelf, de ander lukt dat niet of steekt zijn/haar kop in het zand. Ná heling kan kennis en ervaring uit de breedte worden ingezet om snel aan patroonherkenning te doen, wanneer je van emotioneel codependent ontwikkeld persoon bent gegroeid tot sterke empaat.

Ruim twee jaar studeerde ik zelfstandig op deze materie en in diezelfde tijd schreef ik een boek. Twee ervaringsdeskundige psychiaters en twee advocaten waren bereid om mijn boek proef te lezen. Vanzelfsprekend wilde ik voorkomen dat ik ook maar iets de wereld in zou brengen wat niet klopt. Gelukkig waren zij allen onder de indruk.

Ook bewoog ik me veel online in lotgenoten– en slachtoffergroepen. Honderden mensen ontmoette ik daar. Tientallen mensen daarvan uit Nederland en België ontmoette ik persoonlijk. Met een aantal ben ik erg goed bevriend geraakt sindsdien. Duizenden uren bracht ik zo door. Hoe meer kennis en inzichten ik kreeg, des te meer ik hunkerde naar nóg meer. Ik begon mensen die daarom vroegen te begeleiden. Zowel op persoonlijk vlak als juridisch. Hoe om te gaan met de systemen die het niet herkennen, hoe ga je jezelf persoonlijk ontwikkelen en helen van narcistisch misbruik? Hoe word je een sterke empaat?

Mijn eerste lezing mocht ik in 2019 verzorgen voor De Landelijke Luisterlijn, een organisatie waar ik eerder 2,5 jaar als vrijwilliger had gewerkt. Wij werden op van alles en nog wat getraind, maar nooit op het herkennen van narcisme. Binnen tien minuten herkende een van de aanwezigen haar ex-man, waarvan zij al twintig jaar was gescheiden. Even later zei een van de andere aanwezigen dat ook zij een dergelijke relatie had gehad.

Inmiddels zet ik mijn ervaring en kennis in de breedte in. Praktijken van coachen, therapeuten en advocaten gebruiken mijn boek voor cliënten ter herkenning en erkenning van (verborgen) narcisme en schakelen mij desgewenst in voor deze cliënten. Op aanvraag schrijf ik artikelen en columns. Hoe meer mensen inzicht krijgen in narcisme, hoe beter! Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Sterker nog, het is mijn missie geworden. Zo kon uit iets negatiefs, uit pijn en verdriet, iets positiefs groeien.

Lees aanstaande maandag de eerste column van Bianca op ggz.nl over het herkennen van narcisme. 

20 Reactie's
 • ida
  Geplaatst op 12:51h, 05 februari Beantwoorden

  Super Bianca, hoe meer bekendheid hoe beter. De hel van narcisme en wat het doet moet bekender worden.
  Ze moeten uit de onzichtbare hoek gehaald worden 👍

 • Annet
  Geplaatst op 09:10h, 07 februari Beantwoorden

  T.b.v. ggz.nl:

  Wat ontzettend goed dat er nu aandacht komt voor verborgen narcisme en psychopathie. Hopelijk zal de herkenning én erkenning spoedig volgen. Het komt veel te veel voor om het nog te ontkennen of te negeren.

 • Adje Romme v. Strien
  Geplaatst op 17:01h, 08 februari Beantwoorden

  Heel goed dit mag iedereen weten, mijn vader is letterlijk dood gepest door gezin van afkomst, en mijn broer zelfdoding gedaan door schuld en schaamte. Dit alles door N.moeder en N.zoon en hun flying monkeys. Wat fijn dat je daar je roeping in hebt gevonden. Heel veel succes.

 • Arijan
  Geplaatst op 22:22h, 08 februari Beantwoorden

  Zelf zit ik aan het begin van een scheiding van een narcist. Heb hier ook een specialistische advocaat voor ingeschakeld. Ik ben zo blij met dit soort informatie want ik merk dat ik soms nog wel eens twijfel wat ik juist niet moet doen.

 • H v Wasbeek
  Geplaatst op 10:42h, 10 februari Beantwoorden

  Ik heb dringend hulp nodig.Hoe kan ik om ondersteuning vragen?

 • Ann Van Dessel
  Geplaatst op 23:07h, 19 augustus Beantwoorden

  Dag Bianca,

  ik ben een slachtoffer van een relatie van 6 jaar met een narcist. Kan ik u een pm sturen op een email adres? Het gaat over het gerecht. Mijn advocate beweerd ondanks 10 tallen pv’s van de politie dat ik niets kan bewijzen dat hij narcist is en mijn leven kapot heeft gemaakt . Ik haat onrecht, dit kan toch niet dat hij zo verder slachtoffers maakt en compleet straffeloos blijft?

  M.b.g. Ann Van Dessel

 • E.J.Klaucke
  Geplaatst op 17:45h, 08 september Beantwoorden

  Bestaat er een landelijke, overkoepelende organisatie voor narcisme en alles wat daarmee te maken heeft?

  • Redactie
   Geplaatst op 16:12h, 14 september Beantwoorden

   Goedemiddag,

   Een officiële landelijke organisatie die zich specifiek richt op narcisme is bij ons niet bekend. Er is echter wel een stichting die zich bezighoudt met het herstellen van emotionele en psychische mishandeling, waarbij ook met name dieper op narcisme wordt ingegaan. Op de website https://verdwenenzelf.org/ staat veel informatie, wellicht vind je hier wat je zoekt.

 • Ella Malis
  Geplaatst op 21:16h, 03 oktober Beantwoorden

  Heeft er iemand tips richting het vinden van een goede advocaat of slachtoffergroep die kan doorverwijzen naar advocaten bekend met psychopathie en narcisme, en die een zaak van zo een slachtoffer ter harte kunnen nemen?
  Dank je wel
  Ella

 • Viviane Ooms
  Geplaatst op 17:40h, 07 november Beantwoorden

  Beste,
  Ik heb dringend jurudische hulp nodig. Waar kan ik terecht?
  Mvg

 • Viviane Ooms
  Geplaatst op 17:40h, 07 november Beantwoorden

  Beste,
  Ik heb dringend juridische hulp nodig. Waar kan ik terecht?
  Mvg

 • Lizet
  Geplaatst op 10:09h, 19 april Beantwoorden

  Kennis: Meegemaakt helaas in het psychische hulp (GGZ & Bemoeizorg) dat helaas mensen 1: niet assertief zijn of zelf bezig zijn met ‘ongezond handelen’ tevens dus de stiltebehandeling en niet voldoende ruimte geven aan langzaam herstellen, er wordt hier ook onvoldoende op gereageerd als je hier een klacht over maakt. Ze weten niet hoe erg ‘negeren’ weer stress veroorzaakt en trauma-response vanwege de overlapping van psychische/emotionele mishandeling. Er wordt niet voldoende gedaan aan ‘positieve stimulans’ voorzichtig & rekening houden met ‘rouw’ & verdere verwerking.

 • helena Lassauw
  Geplaatst op 16:07h, 12 maart Beantwoorden

  Bianca, hoe jij de roodkapjes behoed voor de boze wolfen is SUBLIEM en vol respect met meer onderliggende input en kennis als mening pschycholoog of zorgverlener, Omdat de kennis van het gevolg os NSS en de oorzaak “Narcistische personlijkheidstornis” niet alom bekend is – Je bent een echte vakkenner, NL begint een woud te worden vol Narcisten en het wordt zaak de roodkapjes verliezen hun cape of dragen er een spiderpak onder – en klimmen uit het WEB! SUPERWOMANS opgelet – SUPER man is dus ver te zoeken………en daarom heb ik zin in assepoester te gaan zijn, want die werd toch wel gered door de prins op witte paard ? Maar voorlopig prinses op de erwt 😉

 • Edwin
  Geplaatst op 15:19h, 21 september Beantwoorden

  knetter gek bent U…….. Superwoman, laat me niet lachen.

 • Red
  Geplaatst op 08:03h, 01 februari Beantwoorden

  Hallo Bianca.

  Ben ook op verschillende manieren in asnraking gekomen met de verborgen – en openlijke narcist. 2x in een relatie en 4 jaar in een land gewoond waar 24 jaar een narcustische dictator heeft gezeten. Ben er pas 2 maanden achter wat een narcist precies is en er veel over gelezen. oa jouw boek. Heb mijn eigen ervaringen met narcisten geanalyseerd en ook geprobeerd de narcist te doorgronden. Mijn geluk is dat ik er op manier naar kan kijken, zonder beinvloedbaar te zijn. Ik ben uitzonderlijk hoogbegaafd en de karaktereigenschappen daarvan zijn uitstekend om dieper op de narcist in te gaan. De narcist bestaat altijd al, maar tegenwoordig makkelijker te etaleren dmv internet/social media. De mens ziet zich als unieke soort, maar is natuurlijk gewoon een splitsing van de aapachtigen. Wij zijn de mens geworden, maar de chimpansee of bonobo net even een andere richting. Ons denken heeft invloed op narcisme, daarom zou je eigenlijk beter de chimpansee of bonobo moeten bestuderen om de narcistische mens te begrijpen. Ook kun je aan de hand daarvan ook de toekomst voorspellen. Patronen zijn al zichtbaar, maar hoe snel hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Wanneer Trump president wordt gaat er snel veel veranderen in de wereld, anders duurt het proces langer, maar zal niet gestopt kunnen worden. Wij zien het gevaar van buiten, maar het zit al in ons land. De democratie zit op de tocht. Alleen wetten kunnen een dictatuur tegenhouden. Gelukkig hebben we die in Nederland. Ben ook boek aan het schrijven, maar zal veel dieper gaan en voorspellingen doen over de toekomst. Weet dus pas kort over narcisme en moet nog veel meer research doen. Zou graag met je in contakt willen komen om van gedachten te wisselen.

  mvg Red

 • RED
  Geplaatst op 08:06h, 01 februari Beantwoorden

  zit nu nog steeds met mijn ex. ze verwaarloost mijn kinderen, maar bij instanties begrijpen ze me niet. Mijn zoon is ook hoogbegaafd en er erg gevoelig voor. depressief en zelfs gedachten om niet meer te willen leven. En hij is pas 11…Probeer via de rechter hem meer bij me te hebben. Mijn dochter 9 blijkt sinds kort niet van mij te zijn. Ik zou haar normaal al lang hebben verlaten, maar omdat ze buitenlandse is geen keus. Contact verbreken zou betekenen dat ik mijn kind nooit meer zou zien. Dan beter 15 jaar lijden.

 • D. van de Westelaken
  Geplaatst op 16:31h, 08 maart Beantwoorden

  Al jarenlang heb ik geprobeerd om hulp te krijgen voor mijn zoon en kleinkinderen. Mijn zoon vecht al jaren voor zijn kinderen. Ondanks het feit dat hij juridisch een vorm van co-ouderschap heeft, is hij verder alles kwijtgeraakt, mede door de uitspraak van de rechtbank. Zijn ex en moeder van zijn 3 kinderen heeft een web van mensen om zich heen gesponnen die geloven wat zij ze wijsmaakt, zelfs professionals heeft ze hierin meegezogen. Ze is een rasechte verborgen narcist en geloof me, dit gaat heel ver Z.e is al jaren bezig om d.m.v. grove beschuldigingen hem kapot te maken en de kinderen bij hem weg te halen.
  Ik zie onze kleinkinderen alleen via mijn zoon en dat is niet zo vaak helaas.. De vader van mijn zoon heeft gekozen voor intensief contact met haar en mijn kinderen hebben het contact met hun vader verbroken, Mijn hulpkreten worden niet gehoord en als er iemand is, waar mijn zoon zijn verhaal kwijt kan, maakt dat al een groot verschil. Voor de duidelijkheid, dit gevecht gaat nog steeds door, ondanks de scheiding.

 • Anoniem
  Geplaatst op 13:15h, 13 maart Beantwoorden

  Dag Bianca, wat een “schiiterend” boek heb je geschreven, zo duidelijk en herkenbaar, het gedrag, de tactieken, liegen, verdraaien, projecteren, het nooit goed kunnen doen.
  ik heb helaas een dochter(48jaar) die hier aan lijdt, ze heeft mijn zoon(46 jaar) als flying monkey ingezet en inmiddels hebben ze samen (ook hun partners en mijn kleinkinderen(20-17-16 en 12 jaar) mij volledig uitgeschakeld, al 3 jaar besta ik niet meer voor ze, zo pijnlijk en verdrietig, helaas begrijpt de buitenwereld hier ook weinig van, mijn wereld wordt steeds kleiner en eenzamer.
  Waarom komt dit niet in praatprogramma’s aan bod? Waarom wordt hier niet meer in het openbaar over gesproken? Dan zeggen ze, ga hulp zoeken, maar bij vele hulp instanties is het al even onbekend, alleen ervaringsdeskundigen begrijpen je,
  Nooit gedacht dat ik in deze narcistische wereld terecht zou komen.
  Machteloos, radeloos, hoe kan ik van mijn kinderen helen???

Geef een reactie